ΚοινωνίαΑρχείο

Χαράς ευαγγέλια για τον κορωνοϊό τα μπαρ

«Πονοκέφαλο» αποτελεί για τους ειδικούς οι εικόνες συνωστισμού σε μπαρ και κλαμπ στην Αθήνα και την επαρχία, πριν ακόμη ανοίξουν επίσημα και τα κέντρα διασκέδασης.

Καθώς οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, οι ίδιοι δεν σταματούν να τονίζουν πως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αποφυγή συνωστισμού αποτελούν το Α και το Ω ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Σύψας: Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, τόνισε πως ο συνωστισμός αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

«Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο που πυροδοτεί τη φωτιά της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ένας άνθρωπος είναι αρκετός για να μολύνει 100-200 άτομα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης δεν πρέπει να δέχονται όλους τους πελάτες, στους οποίους πρέπει να υπενθυμίζουν το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.

«Είναι τρομερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. Μετά από 14 ημέρες, αν η Επιτροπή ασχοληθεί με το θέμα θα είναι για κακό, είτε για να επιβάλει νέα μέτρα είτε για να αποσύρει τη χαλάρωση των μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Κι ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αρκετοί επιχειρηματίες εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να τηρούν τους κανόνες.

Μόνο μάλιστα σε δύο μπαρ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν δεκαέξι φορολογικές παραβάσεις τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) για την καλοκαιρινή περίοδο.

Πρόκειται για τις πρώτες φορολογικές παραβάσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ στο πλαίσο των θερινών ελέγχων στην αγορά που είναι στοχευμένοι με βάση το risk analysis της Αρχής.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιες αρχές, οι χημικοί, που συμμετείχαν στον έλεγχο, πήραν δείγματα από τα αλκοολούχα ποτά, ώστε να ελέγξουν την ποιότητά τους μέσω του συστήματος Lotify.

Στη Μύκονο παρατηρήθηκε συγχρωτισμός σε γνωστό beach bar, στο οποίο οι ελεγκτές επέβαλαν «λουκέτο» 60 ημερών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας.