ΚοινωνίαΑρχείο

Στη Μικρή Ζήρεια βροντοφώναξαν ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες

Στη Μικρή Ζήρεια διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών με συντονισμένες ενέργειες κάτοικοι, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί σε μία δράση που είχε οργανώσει το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας. Την Κυριακή 7/6/2020 πραγματοποιήθηκε στο οροπέδιο Ισιώματα της Ζήρειας μεγάλη συνάντηση – διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας.

Πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Κορινθία, την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και μεγάλος αριθμός συλλόγων, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συναντήθηκε για να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους αποφασισμένοι να ανατρέψουν τα σχέδια για την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που απειλεί την περιοχή.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης δυναμικό παρών έδωσε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος που άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει στους παριστάμενους και να εκφράσει την αντίθεση, τόσο του ιδίου όσο και του δημοτικού συμβουλίου Σικυωνίων στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Δήμαρχος Σικυωνίων Ζήρεια

Ο Σπύρος Σταματόπουλος ενημέρωσε όλους τους παριστάμενους για την ιδιαίτερη οικολογική αξία της Ζήρειας, καθώς φιλοξενεί ένα σύνολο σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ζωτικό σημείο ανάπτυξης για τις περιοχές της Στυμφαλίας και του Φενεού μέσα από δράσεις και εγκαταστάσεις ήπιων μορφών τουρισμού και αειφορικής διαχείρισης.

Ζήρεια

Θύμισε επίσης σε όλους, ότι το δημοτικό συμβούλιο Σικυωνίων έγκαιρα από τις αρχές Μαρτίου, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην περιοχή της   «ΜΙΚΡΗΣ ΖΗΡΕΙΑΣ» και απόφασισε:

  • την συνεργασία με τον Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης για την από κοινού αντιμετώπιση και δράση για την αποφυγή εγκατάστασης αιολικού πάρκου,
  • την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών,
  • την ενημέρωση των κοινωνικών φορέων του Δήμου,
  • την ενημέρωση των τοπικών και θεσμικών παραγόντων του Νομού Κορινθίας,
  • την συνάντηση και ενημέρωση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε).

Τέλος ο Δήμαρχος Σικυωνίων διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους, ότι θα γίνει κάθε τι που είναι δυνατόν για να προστατευθεί η Ζήρεια από κάθε μορφής επέμβαση που δεν κινείται στο πλαίσιο της ήπιας ανάπτυξης και της αειφορίας.

Ευχαριστίες από το Δίκτυο

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην διαμαρτυρία, πολίτες, φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεσμεύτηκαν για την πλήρη και μέχρι τέλους στήριξη του δίκαιου αγώνα μας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους: 
«Ευχαριστούμε τον Ορειβατικό Σύλλογο Κορίνθου και τον Π.Ο.Σ. Φενεού «Η Ντουρντουβάνα» για την συνδιοργάνωση.  Ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου πραγματοποίησε συντήρηση του μονοπατιού Κεφαλάρι-Μικρή Ζήρεια και οδήγησε πλήθος κόσμου στον τόπο του εγκλήματος στην κορυφογραμμή του βουνού. 

Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές της δράσης: τον Σύλλογο Προστασίας του Δάσους «Κυλλήνιος Άδωνις», τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου, την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σύθα» και τις τοπικές ιστοσελίδες Corinthia Events, MypressNet, Κorinthia.Net.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σικυωνίων κο Σπύρο Σταματόπουλο, τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου κο Βλάση Τσιώτο,τον Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Ξυλοκάστρου κο Σπύρο Αποστολόπουλο και τον Βουλευτή Κορινθίας κο Γιώργο Ψυχογιό για την δημόσια στήριξη που μας προσέφεραν και την δέσμευσή τους, πως θα κάνουν κάθε απαιτούμενη θεσμική ενέργεια για την αποτροπή αυτής της αδιανόητης απειλής για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. 

Ο αγώνας θα συνεχιστεί καθώς αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι παρά η πρώτη μιας μακράς αλυσίδας δράσεων και επαφών, όπου θα ξανασυναντηθούμε ακόμα περισσότεροι μεχρί να καταστήσουμε σαφές πως:

Δεν θα επιτρέψουμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών εργοστασίων σε παρθένες περιοχές μεγάλης οικολογικής και οικονομικής σημασίας, όπως η Ζήρεια.

Σε αυτόν τον αγώνα η στήριξη όλων των πολιτών και θεσμικών υπευθύνων, των κινημάτων και της κοινωνίας των πολιτών είναι πλέον αναμφίβολη και απαραίτητη. 

Η ΖΗΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ
ΟΧΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!»