ΚοινωνίαΑρχείο

Απεργιακό μήνυμα από το Ναύπλιο

Κάλεσματα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιούνη (7 μμ) στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο, κάνουν εργατικά σωματεία και συλλογικότητες από την περιοχή.

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας

«Συνάδελφισσα, συνάδελφε,

Μόλις βγήκαμε από την πρώτη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια κατάσταση που την φορτωθήκαμε πρώτα και κύρια εμείς οι εργαζόμενοι. Τη στιγμή που εμείς είτε δουλεύαμε μέχρι εξάντλησης στα Σούπερ Μάρκετ, τις αποθήκες, τις εταιρείες ταχυμεταφορών-κούριερ και τα e–shop, είτε βρισκόμασταν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων με πενιχρά επιδόματα, οι εργοδότες μας για άλλη μια φορά βγήκαν κερδισμένοι. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ βγήκαν με γεμάτες τσέπες αφού έκαναν τζίρους ύψους 1,3 δις ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων δέχτηκαν ένα κάρο ενισχύσεις.

Παρόλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δούλευε ελαστικά παραμένει στα γνωστά 4ωρα-6ωρα καθώς οι συμβάσεις τους δεν μετατράπηκαν σε 8ωρες, ενώ υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες που δεν καταγράφηκαν.

Τώρα, στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ήδη οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας θύελλας. Η εργοδοσία και η κυβέρνηση μας καλούν ξανά να πληρώσουμε τα βάρη της νέας κρίσης. Οι «έκτακτες» Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της περιόδου της πανδημίας έχουν μείνει ανέγγιχτες, ενώ ήδη έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα που επιτρέπουν τη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, την αυθαίρετη διαμόρφωση των ωραρίων και της υπερωριακής απασχόλησης, ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, την απαλλαγή  από το μισό και πάνω εργατικό «κόστος», όπως  και πολλά άλλα.

Το προηγούμενο διάστημα, όταν η καπιταλιστική οικονομία μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης ανέκαμπτε, δεν πάρθηκε πίσω κανένα από τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα των τριών μνημονίων με τα οποία θωρακίστηκε η καπιταλιστική κερδοφορία. Αντίθετα, πάλι θυσίες ζητούσαν από τους εργαζόμενους, στο όνομα τότε του να μη διακινδυνεύσει η ανάκαμψη.

Τώρα και πάλι, μια ματιά στα μέτρα που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πως η μόνη «σύνδεση» ανάμεσα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και αυτά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Για τους εργαζόμενους, στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, το τίμημα είναι νέα περικοπή στους μισθούς, παραπέρα «ξήλωμα» δικαιωμάτων και δουλειά – λάστιχο, διαμορφώνοντας αντεργατικό «τετελεσμένο» που θα το βρουν μπροστά, βλέποντας μεταξύ άλλων τους κλαδικούς μισθούς τους να ξεκινάνε από τα επίπεδα του κατώτερου, όπως είναι και ο διακαής πόθος της εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα, οι υποτιθέμενες ρήτρες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας – μετά από ένα αντεργατικό πογκρόμ με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις τον περασμένο Μάρτη – είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού τίποτα δεν εμποδίζει την εργοδοσία να απολύσει τους εργαζόμενους, μετά την περίοδο της κρατικής ενίσχυσης.

Πληρώσαμε πολλά, να μην πληρώσουμε ξανά! Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία!

Συναδέλφισα-συνάδελφε, το σωματείο σου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, σε καλεί να διεκδικήσεις τη ζωή και τη δουλειά που σου αξίζει. Να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας για αξιοπρεπείς μισθούς, δουλειά με δικαιώματα. Να μη δεχτούμε καμία θυσία για την κρίση τους.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και έχασαν πολλά στην προηγούμενη κρίση. Στον κλάδο μας, όπως και στους περισσότερους κλάδους, δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση από το 2009,ο κατώτερος κλαδικός μισθός εξισώθηκε με τον αντίστοιχο κατώτατο εθνικό μισθό, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν γενικευτεί.

Αυτή η κρίση να μας βρει δυνατούς και οργανωμένους. Και μπορούμε να βγούμε νικητές! Με ταξική γραμμή πάλης, με εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς. Σε καλούμε να έρθεις σε επαφή με το σωματείο, να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνει κάθε χώρος δουλειάς κάστρο αντίστασης ενάντια στη νέα αντεργατική θύελλα που έρχεται.

Στις 11 Ιούνη διαδηλώνουμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.
  • Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!»

Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Αργολίδας

 

«Το ΔΣ του Συνδικάτου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Ναύπλιο στην Πλ. Καποδίστρια στις 19:00.

Απευθύνουμε παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς του κινήματος των αγροτών και επαγγελματιών για να δηλώσουμε δυναμικά και αποφασιστικά ότι:

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης, όλων των κομμάτων που υπηρετούν με συνέπεια αυτήν την βάρβαρη πολιτική, των μεγαλοεπιχειρηματιών για τα εκατομμύρια του «Ταμείου Ανάκαμψης» δεν αφορούν τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι χρήματα που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους και θα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις, από νέα σκληρά μέτρα δηλαδή για το λαό.

Στοχευμένα, όπως διακηρύττει η κυβέρνηση, το πακέτο θα πάει για «επενδύσεις» και «μεταρρυθμίσεις». Δύο λέξεις κλειδιά που χάραξαν τη ζωή μας στην προηγούμενη κρίση.

Επενδύσεις = Κέρδη για το κεφάλαιο και μεταρρυθμίσεις = Αντεργατικά – Αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και μένουν.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν. Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Να δυναμώσει η κοινή δράση εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών. Οργανωμένα, με κλαδικά και κοινά αιτήματα, με συλλογική και ουσιαστική συζήτηση στα σωματεία μας, μπορούμε να ανατρέψουμε τη νέα βαρβαρότητα που σχεδιάζουν. Να μη δεχτούμε να βάλουμε πλάτη για να βγουν ακόμη μια φορά αλώβητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι κλπ. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, με βάση τον πλούτο που μόνο εμείς παράγουμε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις.
• Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους.
• Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
• Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ! ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
11/06/2020 ΠΛ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ 19:00
».

Ομάδες γυναικών Ναυπλίου και Άργους

«Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, ΕΕ και κυβέρνηση επιταχύνουν τα μέτρα που αποτελούσαν διαρκείς πόθους των επιχειρηματικών ομίλων. Με προκάλυμμα την «έκτακτη κατάσταση», τα “προσωρινά μέτρα” που πάρθηκαν χτυπούν τους μισθούς, το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, έχοντας στόχο να τα μονιμοποιήσουν!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε πολλούς χώρους δουλειάς, διαφόρων κλάδων,η επόμενη μέρα της πανδημίας να φέρει νέα βάσανα για τις εργαζόμενες. Κυριαρχεί συνολικά η ανασφάλεια, καθώς δυναμώνει η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία, η ανασφάλιστη –μαύρη εργασία, οι μειώσεις μισθών,  η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, οι απολύσεις.

Μπροστά στις νέες θύελλες προτάσσουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Παλεύουμε:

  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλες τις γυναίκες.
  • Για κατάργηση κάθε μορφής εργασιακής ελαστικής σχέσης.
  • Για πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων από κράτος και εργοδοσία.
  • Για κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Για αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας. Ουσιαστικά μέτρα στήριξης από το κράτος της εργαζόμενης μητέρας.
  • Για επαναφορά της 5ετούς διαφοράς ηλικίας στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Για σύνταξη στα 55 έτη για τις γυναίκες εργαζόμενες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ.
  • Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, επαρκές απέναντι στην πανδημία αλλά και στις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας για πρόληψη, θεραπεία, ή ατύχημα».