Ο δημοτικός σύμβουλος Ερμιονίδας (επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ) Τάσος Τόκας σημειώνει πως οι Κοινότητες της Κοιλάδας και των Φούρνων δείχνουν το δρόμο για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αφορμή τις προτάσεις τους για την ανάδειξη του σπηλαίου Φράγχθι.
Όπως αναφέρει ο Τάσος Τόκας:
«Ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες γίνονται το τελευταίο διάστημα από τις Κοινότητες Φούρνων και Κοιλάδας για την αξιοποίηση του Σπηλαίου Φράνγχθι και την βελτίωση της προσβασιμότητας του.
Στις 7-01-2020 η Κοινότητα Φούρνων αποφασίζει ομόφωνα τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ερμιονίδας και της Κοινότητας Φούρνων σχετικά με το Σπήλαιο Φράγχθι.
Προτείνει μάλιστα την άμεση δράση και την αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουν (τοποθέτηση σήμανσης, τουριστική προβολή μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, αξιοποίηση εθελοντών κλπ), για την προσβασιμότητα στο Σπήλαιο Φράγχθι, η οποία κρίνεται άμεση και επιβεβλημένη λόγω της επερχόμενης έναρξης της Τουριστικής Περιόδου.
Στις 14-5-2020 η Κοινότητα Κοιλάδας αποστέλλει έγγραφο στον Δήμαρχο Ερμιονίδας σχετικά με το Σπήλαιο Φράγχθι και το μονοπάτι πρόσβασης.
Προτείνει να προχωρήσει ο Δήμος Ερμιονίδας σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την βελτίωση του μονοπατιού από την νότια πλευρά, να συνεργασθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού για την τοποθέτηση πινακίδων, να δρομολογήσει τις ενέργειες για την σύνδεση δια θαλάσσης της Κοιλάδας με το Σπήλαιο και να προγραμματίσει την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο παλιό δημοτικό σχολείο της Κοιλάδας.
Η παράταξή μας από το ίδρυσή της έχει αναδείξει την αναγκαιότητα της προβολής των αρχαίων και νεωτέρων μνημείων και περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους καθώς και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, καταδυτικός, κτλ.) με την ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου (γεωγραφική θέση, μικροκλίμα, προϊόντα), με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Χρειάζεται άμεση αξιοποίηση επιχορηγήσεων για δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία βεβαίως με τους αρμόδιους φορείς.
Η απαραίτητη δημιουργία μονοπατιών για την σύνδεση των αρχαιοτήτων και των μνημείων του Δήμου και οι επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη και προβολή των μνημείων και της ναυτικής παράδοσης του Δήμου, προϋποθέτουν ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για δυναμική διεκδίκηση σημαντικού μέρους της τουριστικής αγοράς.
Στην συγκεκριμένη περιοχή τα μνημεία είναι πολύ σημαντικά όπως:
Α) Προϊστορικό Σπήλαιο Φράγχθι
Β) Προϊστορικός βυθισμένος οικισμός στον όρμο του Λαμπαγεννά
Γ) Μηκυναϊκός Πύργος στις Λαζες Φούρνων
Επίσης στο νότιο τμήμα του σπηλαίου υπάρχει το προστατευόμενο με τη συνθήκη Ramsar Έλος που αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για αρκετά υδρόβια και αρπακτικά πουλιά.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα σύνολο ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει ο Δήμος Ερμιονίδας να αδράξει την ευκαιρία και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα με στόχο την τουριστική προώθηση της περιοχής μας με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό.
Έτσι εδώ μπορεί να προταθεί:
1) Η δημιουργία ειδικού φορέα μέσω του Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας που θα συσταθεί για το σημαντικό θέμα της ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2) Η διαμόρφωση μιας σειράς διαδρομών περιήγησης ( πιθανά και εκπαιδευτικών) σε συνεργασία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία των αρχαιολογικών χώρων της Ερμιονίδας (Σπήλαιο Φράγχθι- Αρχαία Πόλη των Αλιέων-Αρχαιολογικοί χώροι Ερμιόνης).
3) Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τουρισμού για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού( πολιτιστικός) στην περιοχή μας
4) Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση του σχεδίου».