ΟικονομίαΑρχείο

Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα φέρει η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Κατά 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μειώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την διασύνδεση της Πελοποννήσου με τα Χανιά θα λειτουργήσει φέτος, ενώ η δεύτερη φάση (Ηράκλειο – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις κατασκευής θα ολοκληρωθεί το 2023.

Πέρα από την μείωση των λογαριασμών ρεύματος από τον περιορισμό της δαπάνης για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα επιτρέψει την μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, ενώ θα περιορίσει κατά 60% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται σήμερα κατά κύριο λόγο από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκατεστημένες στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαιώνει ότι τα αντισταθμιστικά που έχουν συμφωνηθεί και θα υλοποιηθούν για το Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο ενώ υπογράμμισε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δ.Ε.Η. όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους εργαζόμενους στην λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται τα επόμενα χρόνια.

Η «μεγάλη» διασύνδεση για την οποία υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις έχει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που καλύπτεται από ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ, ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και τραπεζικό δανεισμό. Στο διάστημα της κατασκευής θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Η «μικρή» διασύνδεση μέσω Χανίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον φετινό Νοέμβριο.