ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αντιρρήσεις για 5 Προγραμματικές με την Αναπτυξιακή Αργολίδας εκφράζει ο Χειβιδόπουλος

Η δημοτική παράταξη «Δυνατή Πόλη Ξανά» στο Δημοτικό Συμβούλιο Άργους- Μυκηνών που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι, και που ήταν το πρώτο που έγινε δια ζώσης μετά τα μέτρα για την πανδημία, έθεσε τα εξής θέματα:

«Εκφράσαμε την δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας στην πρακτική του Προέδρου του ΔΣ να βάλει την συνεδρίαση στις 14.30 (παρά την προηγούμενη δημόσια δήλωση του) με αποτέλεσμα 4 μέλη της παραταξής μας και συνολικά 7 μέλη της αντιπολίτευσης να μην μπορούν για λόγους εργασίας να συμμετέχουν στην συνεδρίαση. Ο κ. Μπέγκος δεν απάντησε ποιος ήταν ο σοβαρός λόγος που τον ανάγκασε να βάλει την συνεδρίαση μέσα στο μεσημέρι.

Εκτός ημερησίας διάταξης καταθέσαμε ψήφισμα, σχετικά για την απένταξη των έργων μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο και άρα και στον Δήμο μας (αύριο θα δημοσιεύσουμε το ψήφισμα).

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να θέσει το ψήφισμα μας στο επόμενο συμβούλιο μαζί με τις απόψεις της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Πελοποννήσου προκειμένου να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας στην εξαίρεση της Πελοποννήσου από το Φυσικό Αέριο.

Καταθέσαμε επίσης με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις του Δημ. Συμβούλου της παράταξης μας κ. Χαρτοφύλλη την αντίρρηση μας για την συμμετοχή του Δήμου μας σε 5 Προγραμματικές Συμβάσεις με την Αναπτυξιακή Αργολίδας για μελέτες συνολικού κόστους 227.000€, με την μέθοδο της ανάθεσης μέσω της ΑΝ.ΑΡ.

Θεωρούμε ότι το κόστος των παραπάνω μελετών είναι πολύ μεγάλο, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών των μελετών θα μπορούσε να καταρτισθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας.

Γι αυτό ψηφίσαμε μόνο την συμμετοχή του Δήμου στις 2 προγραμματικές που θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν, με την προϋπόθεση όμως της μείωσης του τελικού κόστους πριν αυτές υπογραφούν (είτε γιατί είναι πολύ ακριβές, είτε γιατί υπάρχει στο Δήμο μέρος των μελετών που απαιτούνται κι άρα πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός)».

Οι δύο προγραμματικές που ψηφίσαμε με τις παρατηρήσεις αυτές είναι:

1. Συμμετοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: “Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Άργους στο βόρειο τμήμα και επί του Ο.Τ. Γ. 286, έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου πόλης επί του ίδιου Ο.Τ. και θέσπιση – δημιουργία ειδικών όρων δόμησης για την ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου της πόλης του Άργους” (Προϋπολογισμού 22.000€)

2. Συμμετοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: “Εκπόνηση πολεοδομικών μελετών (πράξεων αναλογισμού κ.λ.π.) περί διανοίξεων δημοτικών οδών εντός του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Άργους” (Προϋπολογισμού 82.500€)

Αντίθετα καταψηφίσαμε τις παρακάτω:

1. Συμμετοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: “Μελέτη διαχείρισης για την ολοκλήρωση της παραχώρησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Δήμο Άργους – Μυκηνών του άλσους Κεφαλαρίου” (Προϋπολογισμού 10.500€)

Γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία με πολύ μικρό κόστος για μικρό μέρος των μελετών που απαιτούνται (πχ δασολόγος).

2. Συμμετοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: “Μελέτες για την αύξηση του συντελεστή ύψους του νοτίου σχεδίου πόλης Άργους” (Προϋπολογισμού 68.000€)

Πέρα από το υπερβολικό κόστος θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητη σε ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει δώσει ακόμα την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να οικοδομήσουν .Αντίθετα θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα σε όλη την έκταση του Σχεδίου πόλης του Άργους όπως είναι άλλωστε και πάγιο αίτημα του Συλλόγου Μηχανικών Άργους.

3. Συμμετοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: “Εκπόνηση μελετών για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την μετατροπή του Διοικητηρίου της Δ.Ε. Κουτσοποδίου σε Πολυλειτουργικό Πολιτιστικό Κέντρο και ΚΕΠ” (Προϋπολογισμού 44.000€)

Γιατί θεωρούμε ότι επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία χωρίς επιπλέον κόστος.

Σε ότι αφορά το θέμα:

Περί ονοματοδοσίας του αύλειου χώρου των Δημοτικών στρατώνων Καποδίστρια σε «Πλατεία Θυσίας Προσκόπων Αιδινίου», η παράταξή μας αποδέχθηκε την εισήγηση για ονοματοδοσία χώρου στη μνήμη της Θυσίας των Προσκόπων του Αιδινίου , όμως πρότεινε την ονοματοδοσία μιας άλλης πλατείας της πόλης με αυτό το όνομα και όχι του αύλειου χώρου των Στρατώνων, που πρέπει συμβολικά να διατηρεί συνολικά το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια. Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή και απείχαμε από την ψηφοφορία».