ΚοινωνίαΑρχείο

Να ξαναγίνει ή όχι Μονή η Παναγία Πορτοκαλούσα;

Αναγνώστης απέστειλε το παρακάτω άρθρο αναφορικά με τη μετατροπή ή μη της Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος, σε Μονή, σχολιάζοντας την άποψη της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδας πάνω σε αυτό το θέμα.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο:

«Έχει κοινολογηθεί ευρέως στην κοινωνία του Άργους ότι η Μητρόπολη δεν εγκρίνει να γίνει Μονή η Παναγία η Πορτοκαλούσα ή Κατακεκρυμένη . Και ερωτούμε σαν πολίτες του Άργους, Γιατί.;

Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι η Παναγία ήταν παλιά Μοναστήρι, και ότι πάντα το εμβληματικό της ρολόι χτυπούσε 24ωρες. Η Παναγία είναι το στολίδι του Άργους στέκεται κάτω από το Κάστρο του δίνοντας μια μοναδική εικόνα για την Πόλη.

Για τους Αργείους είναι η σκέπη τους, η εικόνα θαυματουργούσε και η Μόνη ήταν ένα μέρος προσκυνήματος και σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Από παλιά έρχονταν στην Παναγία την Πορτοκαλούσα και τώρα μαθαίνουμε ότι η Μητρόπολη Αργολίδας διώχνει τους 2 Μοναχούς οι οποίοι για περίπου 10 έτη φυλάττουν, λειτουργούν, εργάζονται ταπεινά, χωρίς στήριξη παρά μόνο από τον απλό κόσμο, και δίνουν ζωή στην ζωντανή ιστορία του Άργους για να το μετατρέψει σε ένα είδος μετοχιού και εξωκλησιού. Αν αυτό αληθεύει, γιατί δεν στηρίζει αυτή την προσπάθεια η Μητρόπολη και θέλει να το αφήσει να ερημωθεί και να κλείσει εντελώς ;.

Αν υπάρχει, όπως φημολογείται, εμπάθεια και άλλες διαφορές οιασδήποτε φύσεως καλό θα είναι να κοπάσουν διότι έχουν αρχίσει και τραβούν την προσοχή του κόσμου από την ουσία και πρόταγμα της Εκκλησίας.

Καλό είναι να ερωτηθεί και ο Αργειακός Λαός για κάτι τέτοιο. Καλό είναι και η Δημαρχεία, η οποία δεν σιωπά και έχει ευαίσθητα ωτα στα Θρησκευτικά Θέματα να πάρει θέση.

Αν αληθεύει, ας τους φωτίσει να μην προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο».