ΡεπορτάζΑρχείο

Σε σπίτια 50 μετανάστες από τη δομή της Ερμιονίδας. Ετοιμάζουν καταγγελίες για ρατσισμό

Δύο λεωφορεία με 50 μετανάστες αναχώρησαν το πρωί της Πέμπτης από το ξενοδοχείο Γαλαξίας, που λειτουργεί ως δομή μεταναστών στην Ερμιονίδα.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν άλλοι 150 μετανάστες.

Τα 50 άτομα αναχώρησαν για άγνωστο προορισμό και πρόκειται να εγκατασταθούν στο εξής σε σπίτια.

Εντωμεταξύ, το κλίμα στην Ερμιονίδα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό δεν είναι καλό, ούτε από τη μεριά των ντόπιων, ούτε από την πλευρά των μεταναστών.

Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κλιμάκιο θέλησε να τους παραδώσει τρόφιμα, αρνήθηκαν να τα παραλάβουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του Δήμου απέναντί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Γαλαξίας φεύγοντας, άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν κατά του Δήμου και μερίδας πολιτών μέσω διεθνούς οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυριζόμενοι ότι βίωσαν ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω χρώματος. Αν πραγματικά οι πρόσφυγες υλοποιήσουν την πρόθεσή τους για προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, τότε όσοι κίνησαν τα νήματα κατά των μεταναστών θα χρεωθούν την μεγαλύτερη δυσφήμηση της Ερμιονίδας.

Από τη μεριά τους πάντως και οι ντόπιοι αναφέρουν ρατσιστικές συμπεριφορές από τους μετανάστες προς κατοίκους της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι οι μετανάστες που φεύγουν εφόσον έχουν άσυλο εγκαθίστανται σε σπίτια με το πρόγραμμα Hellios που αφορά την οικονομική ενίσχυση σε πρόσφυγες για ένταξη στην κοινωνία, μέσω της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους εταίρους του, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

1) Υποστήριξη στην εύρεση αυτόνομης κατοικίας και επιδόματος ενοικίου.
2) Μαθήματα ένταξης (ελληνική γλώσσα, πολιτιστικός προσανατολισμός και δεξιότητες καθημερινής ζωής).
3) Συνέδρια εργασιακής συμβουλευτικής και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασιακή απασχόληση

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι πρόσφυγες στους οποίους γνωστοποιήθηκε από τη 1η Οκτωβρίου και μετά ότι τους χορηγήθηκε διεθνής προστασία και οι οποίοι διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τοπικά συντονιστικά κέντρα διαχείρισης προσφυγικής κρίσης ή σε κάποιο ξενοδοχείο του προγράμματος FILOXENIA.

Οι υπόλοιποι μετανάστες στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί ακόμα άσυλο με άλλο πρόγραμμα λαμβάνουν επιπλέον 50 ευρώ / μήνα για έξι μήνες για ενοικίαση σπιτιού.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ