ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς: Τολμήστε επιτέλους τις αλλαγές που χρειάζεται το Ε.Σ.Υ.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν. Δημοκρατία, σχετικά με τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα στο Ε.Σ.Υ., αφού άσκησε κριτική στην άτολμη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας έθεσε κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής καίρια ζητήματα:

  • Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις που έχει ανάγκη το ΕΣΥ. Προ κορωνοϊού υπήρχαν περίπου 4000 κενές οργανικές θέσεις. Προς το παρόν ακολουθείτε την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικουρικούς γιατρούς και συμβασιούχους νοσηλευτές, ενώ οι ελλείψεις στο παραϊατρικό και στο διοικητικό προσωπικό είναι μεγάλες.
  • Σε όσες δε προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού κάνατε καταστρατηγήσατε τους πίνακες κατάταξης προσλαμβάνοντας προσωπικό με κομματικά κριτήρια, κάνοντας τους έσχατους πρώτους.
  • Ενώ χειροκροτάτε στα μπαλκόνια, αρνηθήκατε τρεις φορές να ψηφίσετε την τροπολογία που έφερε το Κίνημα Αλλαγής για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Πως θα χρηματοδοτήσετε το σύστημα Υγείας αύριο; Θα αυξήσετε τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία; Εάν περιμένετε ότι με την πάροδο της πανδημίας θα επαναφέρετε από το παράθυρο τους εργολάβους, τις ΣΔΙΤ και τους ιδιώτες, πλανάστε.
  • Θα αυξήσετε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ; Χωρίς μεταμόρφωση του ΕΟΠΥΥ από μία στατική και χωρίς έμπνευση λογιστική εταιρία διαχείρισης παραστατικών σε έναν δυναμικό οργανισμό, σε έναν πάροχο υπηρεσιών υγείας με όραμα και στόχο τον άνθρωπο, καμία μεταρρύθμιση δεν θα είναι υλοποιήσιμη.
  • Πόσο έχει προχωρήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών σας για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και την ευρεία εφαρμογή της τηλεϊατρικής; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του ατομικού φακέλου ασθενούς και η ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
  • Θα υπάρξει λογοδοσία για το έργο που επιτελούν οι ΚΟΜΥ; Θυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2020 το Κίνημα Αλλαγής έκανε για πρώτη φορά δημόσια πρόταση για την σύσταση κινητών μονάδων λήψης βιολογικού υλικού, φροντίδας κατ΄οίκον ασθενών με COVID-19 και των ευάλωτων ομάδων (ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων).
  • Αρνηθήκατε να συναινέσετε στην πρόταση μας να επιλέγονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων με αδιάβλητη διαδικασία τύπου ΑΣΕΠ, επί τη βάσει συγκεκριμένων προσόντων και όχι της κομματικής ταυτότητας. Θα λογοδοτήσουν άραγε οι εκλεκτοί σας για τις άστοχες επιλογές τους μέσα στην πανδημία;
  • Ανοίγετε τα σύνορα για τους τουρίστες αφήνοντας τα νησιά μας και τις ακριτικές περιοχές χωρίς υγειονομική θωράκιση. Ενώ δεν κάνετε καμία πρόσληψη στα κέντρα υγείας, επιχειρείτε να καλύψετε τα δραματικά κενά σε προσωπικό με μετακινήσεις από τα νοσοκομεία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πουλάς κάλεσε την κυβέρνηση να τολμήσει να φέρει στη Βουλή τις αλλαγές που χρειάζεται το εθνικό σύστημα υγείας για να αναγεννηθεί και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.