ΕργασίαΑρχείο

Πώς θα πραγματοποιηθεί η “Συν-εργασία”

Eντός του πρώτου 10ημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού «Συν-εργασία» θα καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση απευθείας από το κράτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών που εντάσσονται στο πρόγραμμα. 

Η λεγόμενη “οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας” που αντιστοιχεί στο 60% του καθαρού μισθού που χάνει ο εργαζόμενος λόγω μειωμένου ωραρίου θα πιστώνεται από το υπουργείο Εργασίας κατευθείαν στον λογαριασμό του μισθωτού – δικαιούχου και δεν θα δίνεται δια μέσω του εργοδότη όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Δώρο Πάσχα. Δεν απαιτείται αίτηση / δήλωση του εργαζόμενου, ενώ ο εργοδότης θα δηλώνει το IBAN του λογαριασμού μισθοδοσίας του, ώστε να καταβάλλει εκεί το κράτος το ποσό που αναλογεί στην κρατική ενίσχυση. 

Αυτό διευκρινίζει μεταξύ άλλων η ΚΥΑ για το πρόγραμμα Συν- Εργασία που δημοσιεύτηκε μόλις, η οποία αναλύει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν από αύριο εργοδότες και εργαζόμενοι. Η ένταξη θα γίνεται μήνα – μήνα και οι εργοδότες που θελουν να ενταχθούν πρέπει να υποβάλλουν από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου δυο αιτήσεις : 

μια αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους 
αίτηση/υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με την οποία αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” σε δύο φάσεις