ΟικονομίαΑρχείο

Βροχή λουκέτα από την Πειραιώς! Κλείνουν ξαφνικά σε Αγία Τριάδα Αργολίδας και Δερβένι Κορινθίας

Μαύρη μέρα για την Αγία Τριάδα Αργολίδας και το Δερβένι Κορινθίας που κλείνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι κάτοικοι των περιοχών και οι τοπικοί παράγοντες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο και προσπαθούν να διασώσουν ότι μπορούν, την τελευταία στιγμή.

Αγία Τριάδα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγία Τριάδα Αργολίδας βάζει λουκέτο τη Δευτέρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά, ο οποίος έσπευσε να καταθέσει ερώτηση απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Σταικούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη:

«Κατά την κρίσιμη μνημονιακή δεκαετία, οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διασωθούν, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες ενέσεις κεφαλαίων από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές τους και αποδέχθηκαν να εκτελέσουν εκτεταμένα σχέδια αναδιάρθρωσης, που περιελάμβαναν σημαντική συρρίκνωση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων τους, διακοπή της χρηματοδοτικής τους λειτουργίας και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες προχώρησαν σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων τους, των τραπεζικών καταστημάτων και των ΑΤΜ με αποτέλεσμα μέσα στον 8ετία 2008-2016 να χαθούν 23.537 θέσεις  εργασίας. Σήμερα ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετούνται ανά τραπεζικό κατάστημα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 71%. Η κατάσταση αυτή πλέον έχει και υγειονομικές συνέπειες καθώς αυξάνεται ο συγχρωτισμός στα λιγότερα υποκαταστήματα που λειτουργούν, γεγονός που εντός της επιδημίας του κορωνοϊού αυξάνει αντικειμενικά και τον κίνδυνο διάδοσης του. 
Αντί της αύξησης των υποκαταστημάτων και της ενίσχυσης του προσωπικού τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λειτουργίας τους μετά την λήξη της καραντίνας και λόγω του καλοκαιριού, οι τράπεζες επέλεξαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα υποκαταστήματά τους δυσχεραίνοντας σημαντικά τις συναλλαγές, στερώντας από κωμοπόλεις, νησιά και ακριτικές περιοχές τις τραπεζικές υπηρεσίες που επί δεκαετίες προσέφεραν, ιδίως στην περιφέρεια της Χώρας, όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας αγρότες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας συναλλαγών όπως το e-banking. 
Δυστυχώς, η κακή αυτή τραπεζική τακτική διευρύνεται ασταμάτητα, προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερη αναστάτωση κυρίως στον κόσμο της περιφέρειας, που αισθάνεται ακόμα πιο απομονωμένος και αγνοημένος από τα κέντρα των αποφάσεων.
Για παράδειγμα, η ανακοίνωση για την οριστική διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς  στον οικισμό της Αγίας Τριάδας του Δήμου Ναυπλιέων από τις 22.06.2020 προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής. Το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετούσε τον μεγάλο αριθμό των οικισμών, που βρίσκονται πέριξ της Αγίας Τριάδας. Εξυπηρετούσε κυρίως ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ) και τις συναλλαγές των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, που συναλλάσσονταν υποχρεωτικά με την εν λόγω τράπεζα ως διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας.
Η αιφνίδια και αδικαιολόγητη αυτή  απόφαση, που συρρικνώνει τις τραπεζικές υπηρεσίες και αποσύρει και το μοναδικό ΑΤΜ που εξυπηρετούσε την περιοχή, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά και την ανάπτυξη, ουσιαστικά αποκλείοντας την από τον τουρισμό. Επιπλέον, κατευθύνει τους κατοίκους της περιοχής στο να εξυπηρετούνται εφεξής από το υποκατάστημα της πόλης του Άργους, δημιουργώντας όχι μόνο συνθήκες ταλαιπωρίας και πολύωρης αναμονής, αλλά και συγχρωτισμού, χωρίς καμία πρόνοια και προστασία από τη διάδοση του COVID-19 και μάλιστα χωρίς καμία αντίδραση και κανέναν έλεγχο  από την Πολιτεία. 
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1-Έχει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος η τακτική αυτή των τραπεζών για την περαιτέρω μείωση των υποκαταστημάτων τους κυρίως στην περιφέρεια της Χώρας; 
2-Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγία Τριάδα του Δήμου Ναυπλίου Αργολίδας;
3-Σκοπεύετε να παρέμβετε άμεσα και δραστικά ώστε να μην μείνουν οι αγροτικές περιοχές της Χώρας χωρίς τραπεζικό κατάστημα και ΑΤΜ και συγκεκριμένα ώστε να αναιρεθεί η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ανωτέρω υποκαταστήματος στην Αγία Τριάδα Αργολίδας; 

Δερβένι

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΕΡΒΑΝΙ

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Δερβένι Κορινθίας, με το δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης να αντιδρά όπως μπορεί, ανακοινώνοντας τα παρακάτω:

«Είναι γεγονός πως η ανακοίνωση της απόφασης  για το κλείσιμο της τράπεζας  Πειραιώς στο Δερβένι την περασμένη Παρασκευή, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αφού αυτή δρομολογείται τουλάχιστον από το 2018.
Είναι επίσης γνωστές οι ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, που κατάφεραν να αποτρέψουν την απόφαση της τράπεζας και αυτή να λειτουργεί δύο ημέρες την εβδομάδα ως κινητό συνεργείο, το μοναδικό πλέον στον νομό Κορινθίας.
Στη χθεσινή συνάντηση στο Δερβένι με την παρουσία του δημάρχου, αιρετών και άλλων συλλογικοτήτων,  αποφασίστηκε η σύνταξη του παρόντος κειμένου για συλλογή υπογραφών.  Αποδέκτες της επιστολής διαμαρτυρίας είναι η διοίκηση της Τράπεζας , τα συναρμόδια υπουργεία, η περιφέρεια Πελ/σου και οι βουλευτές του νομού Κορινθίας.

Καλούμε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση  και τους βουλευτές του Νομού Κορινθίας να συνταχθούν μαζί μας και να αποτρέψουν την απόφαση της Τράπεζας, υπενθυμίζοντάς της  τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει στην υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των αγροτών που αποτελούν σημαντικό μέρος του πελατολογίου της.
Η τοπική κοινωνία δεν θα αποδεχθεί μοιρολατρικά μια ακόμη απόφαση η οποία υποβαθμίζει περαιτέρω την περιοχή και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει κάνοντας γνωστό τον αγώνα της στο πανελλήνιο.
Δίνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι η κοινωνία δεν ξεχνά, ξέρει να μάχεται αλλά και να ανταποδίδει τα δέοντα σε όσους την στηρίζουν. Θα σεβαστούμε και θα επιβραβεύσουμε όσους μας σέβονται και μας υπολογίζουν.