ΚοινωνίαΑρχείο

Γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος της 199ης Επετείου της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας

Tην 199η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στη Στεμνίτσα τίμησαν   με την παρουσία τους τοπικοί, πολιτειακοί και πολιτιστικοί φορείς. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.).

Η Πελοποννησιακή Γερουσία συστάθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, από εκκλησιαστικούς και στρατιωτικούς προκρίτους, στις 26 Μαΐου 1821, στη Μονή Καλτεζών, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Ήταν η πρώτη πολιτειακή δομή των Ελλήνων επαναστατών και είχε διοικητική αρμοδιότητα και νομοθετική εξουσία. Στις 27 Μαΐου 1821 η έδρα της Γερουσίας μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας.

Η επέτειος εορτάστηκε με λαμπρότητα αλλά, και με αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, για λόγους προφύλαξης της δημοσίας υγείας.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, με την συμμετοχή των Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών π. Γρηγορίου, π. Αυγουστίνου, π. Νικολάου.