ΠολιτισμόςΑρχείο

Οι Παλαιολόγοι ξαναζούν στο Μυστρά

Στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της καστροπολιτείας του Μυστρά, με έναν εντελώς νέο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο, προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, «το πρόγραμμα ανάδειξης του Μυστρά περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τον επισκέπτη, με την παρουσίαση της ζωής στο παλάτι, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Θα παρουσιάζεται η βυζαντινή καθημερινότητα, από τη ζωή των αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου. Στόχος του προγράμματος είναι, ο επισκέπτης να μπορέσει να κατανοήσει και να προσεγγίσει όλες τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου».

«Σκοπός του προγράμματος ανάδειξης του Μυστρά είναι, ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει, ότι βιώνει ο ίδιος την εμπειρία μιας μέρας, μιας τελετής, όπως εκτυλισσόταν στον χρόνο λειτουργίας του ανακτόρου», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. «Ο Μυστράς, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα μεταφέρει, με επίκεντρο την αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι των Δεσποτών, τη βυζαντινή καθημερινότητα και την ατμόσφαιρα της αυλής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές εκθέσεις που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Είναι το αποτύπωμα και το όραμα των δεσποτών, των μελών των αυτοκρατορικών οίκων των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων, που το οικοδόμησαν ως σύμβολο της ηγεμονικής παρουσίας τους και της αυτοκρατορικής ιδέας. Το Παλάτι των Δεσποτών, είναι ένας από τους χώρους, με τους οποίους το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόκειται να εγκαινιάσει μια νέα αντίληψη εκθεσιακής εμπειρία για τον επισκέπτη».

Όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η χρηματοδότηση του έργου «Ανάδειξη- Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά» προέρχεται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ. Διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

1. Τη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου).

2. Την εξασφάλιση προσβασιμότητας και τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ).

3. Το εκθεσιακό πρόγραμμα της εμπειρίας των επισκεπτών στο Παλάτι των Δεσποτών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, η νέα έκθεση θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2023, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΠΑ και την σχετική συνεννόηση της κ. Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.