ΟικονομίαΑρχείο

Τρίβουν τα χέρια τους οι πορτοκαλοπαραγωγοί σε Άργολίδα και Λακωνία

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έμειναν οι παραγωγοί Βαλέντσια σε Λακωνία και Αργολίδα, τις δύο κεντρικές παραγωγικές περιοχές. «Είναι μία καλή χρονιά από όλες τις απόψεις. Στο παραγωγικό κομμάτι, οι ποσότητες και η ποιότητα ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ η τιμή των 50 λεπτών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και τώρα που τελειώνουν οι ποσότητες ίσως ανέβει και λίγο ακόμη» τονίζει η Λιάνα Οικονόμου, παραγωγός Βαλέντσια από την Ερμιονίδα, στο ypaithros.gr.

Για μειωμένη παραγωγή, αλλά αυξημένες τιμές έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής: «Σίγουρα δεν είναι μία από τις καλύτερες χρονιές μας, αφού υπάρχει μείωση της παραγωγής μας κατά 25%, ενώ αντιμετωπίζουμε και ποιοτικά προβλήματα λόγω μικροκαρπίας. Το καλό είναι ότι οι τιμές βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα και προσδοκούμε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα φτάσουν τα 60 λεπτά. Από τον Μάρτη που ξεκινήσαμε με 20 λεπτά, τώρα βρισκόμαστε στα 40 με 45 και προχωράμε κανονικά».

Την ίδια στιγμή η αυξημένη ζήτηση λόγω κορωνοϊού οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των ισπανικών εσπεριδοειδών κατά 82% σε σχέση με πέρυσι, όμως το ποσοστό της ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών δεν ξεπέρασε το 20%, συνεκτιμώντας τις μεγάλες απώλειες που είχε η παραγωγή.