ΚοινωνίαΑρχείο

Δίπλα στα στελέχη των δομών του φορέα η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Σόνια Τάνταρου Κρίγγου

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) σε Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα και Πάτρα επισκέφθηκε η Πρόεδρός του, κα Σόνια Τάνταρου Κρίγγου.

Οι επισκέψεις αυτές έγιναν στα πλαίσια προγραμματισμένων συναντήσεών της με τα στελέχη των δομών αυτών και σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεών της με στελέχη των Συμβουλευτικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά και Τρίπολης.

 

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της η Πρόεδρος του Φορέα (το ΚΕΘΙ είναι φορέας γενικής κυβέρνησης, υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων) συνομίλησε με τα στελέχη των δομών για την λειτουργία τους την περίοδο του περιορισμού των μετακινήσεων και τα συνεχάρη για τη διαχείριση των περιστατικών που πρoέκυψαν.

Η κα Κρίγγου εξήρε το πολύτιμο έργο των Συμβουλευτικών Κέντρων συνολικά και επαναβεβαίωσε την στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κας Μαρίας Συρεγγέλα, σε αυτό. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα περαιτέρω και συνεχούς συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και τους φορείς με στόχο την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αντιμετώπιση των αναγκών,προς υποστήριξη της κοινωνίας.

 

 

Η πρόσφατη δύσκολη περίοδος που όλες και όλοι βιώσαμε λόγω της πανδημίας και ο περιορισμός στο σπίτι, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την όξυνση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας,ανέδειξαν ακόμα πιο έντονα την αναγκαιότητα ύπαρξης των δομών του δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

  • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • ψυχολογική και κοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • εργασιακή συμβουλευτική
  • νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

 

 

Το πλησιέστερο στο Νομό Αργολίδας Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΙ βρίσκεται στην Τρίπολη και σε αυτό μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε ακόμα και τηλεφωνικά ενώ τα στελέχη του πάρα πολύ συχνά βρίσκονται στο νομό Αργολίδας για ενημέρωση και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Το δίκτυο της ΓΓΟΠΙΦ αποτελείται από:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας, καθημερινά σε24ωρη βάση.
  • Τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα.
  • Τους 20 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.