ΟικονομίαΑρχείο

Σαπίζουν στα χωράφια τα καρπούζια της Πελοποννήσου

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχουν πέσει αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού στα καρπούζια. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στον ΑγροΤύπο, φέτος υπήρξε ένα καλό ξεκίνημα με τα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε εκείνη την εποχή σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τις τιμές παραγωγού να ξεκινούν από 55 έως 60 λεπτά το κιλό.

Όμως όταν βγήκαν στην αγορά τα καρπούζια από τις περιοχές της Ηλείας, Αχαΐας και Θεσσαλίας, η αύξηση των ποσοτήτων σε συνδιασμό με την χαμηλή ζήτηση στις αγορές, λόγω του άστατου καιρού των τελευταίων ημερών, έχουν φέρει μείωση της ζήτησης και μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού.

Όπως δηλώνει στο ΑγροΤύπο ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, παραγωγός καρπουζιού από την Αμαλιάδα, «φέτος είχαμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. Αν και έγινε καλό ξεκίνημα στη συνέχεια οι βροχές σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν παγώσει την αγορά. Στα νησιά δεν πουλάμε σχεδόν καθόλου καρπούζια. Δεν υπάρχει ζήτηση και μεγάλες ποσότητες σαπίζουν στα χωράφια. Πριν λίγες ημέρες ένας γείτονας μου πέρασε με φρέζα το χωράφι του γεμάτο καπρούζια. Σήμερα πωλούνται τα καρπούζια σε τιμές κάτω του κόστους. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για τα καλά καρπούζια είναι στα 6-8 λεπτά το κιλό. Την ίδια εποχή πέρσι τα καρπούζια είχαν τιμή στα 22-23 λεπτά το κιλό. Επίσης πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν με ανοικτές τιμές τα καρπούζια τους. Βλέπετε είναι ένα αυαίσθητο προϊόν που αν μείνει πολύ στο χωράφι τότε δεν είναι εμπορεύσιμο».

Από την πλευρά του ο παραγωγός καρπουζιού της Τριφυλίας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι, «από τις 5 Ιουνίου και μετά έκατσε η αγορά του καρπουζιού σε όλη την χώρα. Εδώ στην περιοχή πριν λίγες ημέρες ολοκληρώσαμε την συγκομιδή. Κάποιοι παραγωγοί που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν το μάζεμα και έπεσαν πάνω στις χαμηλές τιμές έπαθαν μεγάλη ζημιά».

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο, «αν και φέτος έχουμε αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με πέρσι η απορρόφηση της παραγωγής δεν μπορεί να γίνει γιατί έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η εγχώρια κατανάλωση, ειδικά με την έλλειψη τουριστών. Επίσης αυτή την εποχή οι καιρικές συνθήκες σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν βοηθούν στην κατανάλωση του προϊόντος. Η παραγωγή καρπουζιών της Ουγγαρίας έχει μια οψίμηση φέτος, με αποτέλεσμα για ακόμη 2 έως 3 εβδομάδες να υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή προς τις αγορές της Ευρώπης».

Στο μεταξύ πρόταση για σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και παράλληλα κάλεσμα για δημιουργία Ομάδας παραγωγών καρπουζιού στην Ηλεία, θα καταθέσει σε συνάντηση που θα έχει με παραγωγούς από την Αμαλιάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «ζήτηση φέτος υπήρξε στην έναρξη της περιόδου από το εξωτερικό, αφού η παραγωγή μας συνέπεσε με τις ημέρες που στην Ευρώπη σημειώνονταν υψηλές θερμοκρασίες. Τις τελευταίες ημέρες όμως η τιμή έχει πέσει λόγω της μειωμένης ζήτησης και αυτό οφείλεται στις άστατες καιρικές συνθήκες που έχουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχουμε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και συζητάμε με τους παραγωγούς καρπουζιού να προχωρήσουμε στην σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή».