ΚοινωνίαΑρχείο

Ποιό Κέντρο Υγείας της Πελοποννήσου βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό»

Την έντονη ανησυχία τους για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου εκφράζουν με έγγραφό τους κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Μάνης, στο οποίο συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές και απέστειλαν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα αρμόδια υπουργεία κι άλλους φορείς.

Παράλληλα, την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας θέτει στον αρμόδιο υπουργό με χθεσινή ερώτησή της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με λιγότερες οργανικές θέσεις, με ένα ασθενοφόρο που έχει καταγράψει 1 εκατ. χλμ., με μικροβιολογικό και ακτινολογικό που, αν και εξοπλισμένα, δε λειτουργούν, ενώ αναστάτωση υπάρχει και στο σύνολο του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί εκεί και το οποίο με συγκεκριμένες ενέργειες έχει σημάνει καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ο τρόπος λειτουργίας του ΚΥ είναι και ο λόγος που το προηγούμενο διάστημα ένας συνάδελφός τους παραιτήθηκε. Το «Θ», ωστόσο, αν και επιχείρησε, δε στάθηκε δυνατό να έχει την άποψη για τα θέματα αυτά της διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Μάνης συγκέντρωσαν περίπου 300 υπογραφές. Αρχικά επισημαίνουν ότι το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου είναι η μοναδική Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας στην περιοχή και καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης 27 Κοινοτήτων, 45 οικισμών και δύο πρώην καλλικράτειων Δήμων (Αβίας και Λεύκτρου), με το Νοσοκομείο Καλαμάτας να απέχει 60 χλμ. Τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι κάτοικοι υπερδιπλασιάζονται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί, με κενές οργανικές θέσεις και ανεπαρκή εξυπηρέτηση του ντόπιου πληθυσμού και των χιλιάδων επισκεπτών μας. Πολλές οι φωνές διαμαρτυρίας από πολίτες, αλλά και από εργαζομένους του ΚΥ, αλλά μέχρι σήμερα η Πολιτεία αδιαφορεί», τονίζουν οι κάτοικοι στο έγγραφό τους.

Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν τρεις κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού. Ενός παιδιάτρου, ενός ακτινολόγου και ενός γενικού ιατρού/ παθολόγου. Το ακτινολογικό ιατρείο είναι εξοπλισμένο, όπως και το μικροβιολογικό, το οποίο όμως, αν και στελεχωμένο με μικροβιολόγο, δε λειτουργεί. Το ασθενοφόρο έχει κάνει 1 εκατ. χιλιόμετρα και έχει ένα μόνο οδηγό, μέρα-νύχτα, «βρέξει-χιονίσει». Παράλληλα, σημειώνουν ότι το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών δεν επαρκεί  για να καλυφθούν οι εφημερίες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και να μην παρέχεται σωστή περίθαλψη και φροντίδα των δημοτών και των επισκεπτών, αλλά και οι υπηρετούντες ιατροί να κουράζονται υπερβολικά και να μην μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους πολίτες.

«Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση λειτουργίας που το σύνολο των κατοίκων νιώθει ανασφάλεια και εμπαιγμό από τη μέχρι τώρα στάση της Πολιτείας», υπογραμμίζουν.

Εφημερίες γιατρών

Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό του ΚΥ με επίσημο υπόμνημά του, στην 6η ΥΠΕ αλλά και στον υπουργό Υγείας, διαμαρτύρεται έντονα για τη μετατροπή των ενεργών εφημεριών τους σε εφημερίες ετοιμότητας, η οποία, όπως τονίζουν, είναι παράνομη.

Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Διότι, ποιος από εμάς θα αναδεχθεί την ποινική και οποιαδήποτε άλλη ευθύνη, εάν προσέλθει επείγον  περιστατικό στο Κ.Υ., το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και οι ιατροί της οικείας ειδικότητας ή των αντίστοιχων ειδικοτήτων θα τελούμε σε εφημερία ετοιμότητας στην κατοικία μας και, μάλιστα, όταν απαιτείται από την κλήση προσέλευσης στο Κέντρο Υγείας μέχρι τη προσέλευση εύλογος χρόνος;

Και τι θα συμβεί εάν υπάρξει απώλεια ζωής; Ποιος θα κατηγορηθεί για την απώλεια ζωής; Ποιος θα είναι ο καθήμενος στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να λογοδοτήσει για την ενδεχόμενη απώλεια ζωής ή για ανήκεστο βλάβη υγείας ασθενούς;», υπογραμμίζουν οι γιατροί στο υπόμνημά τους.

Αυτό που ζητούν, όπως καταλήγουν, είναι το αυτονόητο: ένα πρόγραμμα εφημεριών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και τις ανάγκες των ιδίων σε ξεκούραση και ηρεμία.

tharrosnews.gr