Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) εκτιμά ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς οι καταναλωτές δεν είχαν την δυνατότητα να προβούν σε αγορές αλλά και γιατί η κυβέρνηση, πλην του βοηθήματος των 800 ευρώ που έδωσε το προηγούμενο 45ήμερο και της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, σημειώνουν πως δεν έλαβε κανένα άλλο μέτρο στήριξης για τους επιχειρηματίες.
Όπως προτείνει η ΟΕΕΣΠ:
«Οι επιχειρηματίες που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζουν να αντιδρούν για τις άτολμες παρεμβάσεις και την ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανάσχεση της πρωτοφανούς κρίσης και τα μέτρα αυτά δεν θα βοηθήσουν στην ταχεία ανάκαμψή τους.
Οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια,όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ II, που προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες είναι ελάχιστη και με βαρύτατες προϋποθέσεις, πράγμα που καθιστά αδύνατη την υπαγωγή τους σε αυτή. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, ένα δε μεγάλο τμήμα όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού.
Η Ομοσπονδία μας, από την πρώτη στιγμή, με τις επιστολές της προς τα αρμόδια υπουργεία, προσπαθούσε να ενημερώσει για τα προβλήματα που θα προκύψουν αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, καθώς γινόταν καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης του εμπορικού κόσμου. Οι επιχειρηματίες αυτή την στιγμή βρίσκονται σε δραματική κατάσταση μη βλέποντας γρήγορη επαναφορά τους στην «κανονικότητα» και αντιμετωπίζοντας το δίλημμα να συνεχίσουν ή να κλείσουν τα καταστήματά τους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σύντομα θα δούμε πολλά «λουκέτα» επιχειρήσεων και πολλούς επιχειρηματίες να καταστρέφονται.
Ύστερα από την επικαιροποίηση των προτάσεών μας και έχοντας ως στόχο να βοηθηθεί ουσιαστικά ο κλάδος μας και να μην υπάρξουν περαιτέρω παράπλευρες απώλειες, προτείνουμε τα εξής:
1. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές.
2. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 5.000 ευρώ για πάγιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.
3. Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών – συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.
4. Ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρηματιών έως και σήμερα.
5. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος για την φετινή φορολογική χρήση καθώς και κατάργησή τους για τα επόμενα έτη.
6. Νέες ρυθμίσεις στην Δ.Ε.Η. με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές δόσεις, ώστε να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
7. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
8. Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
9. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που επλήγησαν, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις. Όσοι δεν μπορούν να κάνουν εξαγορά ή ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, να γίνεται πάγωμα των οφειλών, ώστε αργότερα που θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να γίνεται η αποπληρωμή κανονικά.
10. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως το τέλος του έτους και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε. Επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση.
11. Δωρεάν επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγορά χωρίς τραπεζικά κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις.
12. Δημιουργία τράπεζας «ειδικού σκοπού» για όλες τις επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα.
13. Ρύθμιση επιχειρηματικού δανείου απευθείας από την νέα τράπεζα «ειδικού σκοπού» στην αρχική αξία του δανείου,σε πολλές δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
14. Κατάργηση ενδιάμεσων εκπτώσεων, αφού βάσει επίσημων στοιχείων δεν έχουν βοηθήσει πουθενά μέχρι σήμερα την αγορά.
Ζητάμε σήμερα συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους υπουργούς για να αναλύσουμε διεξοδικά τις θέσεις μας και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις, ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για το μικρό εμπόριο και την μικρομεσαία επιχείρηση».