ΠολιτικήΑρχείο

Κίνητρα για προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία νησιών και ακριτικών περιοχών ζητά ο Πουλάς

Να δοθούν κίνητρα για προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών και των ακριτικών περιοχών ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην ερώτησή του τονίζει τη σημασία θέσπισης επιπλέον οικονομικών, επιστημονικών και διοικητικών κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα κενά σε  προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της Χώρας μας. Οι αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού έρχονται να προστεθούν στον ήδη υφιστάμενο φόρτο τους καθώς παράλληλα με την υγειονομική κάλυψη των νησιωτών μας,  καλύπτουν υγειονομικά και τις μεταναστευτικές ροές αλλά και τους τουρίστες, παρότι φέτος αναμένεται δραματική μείωση των αφίξεων στις νησιωτικές περιοχές.

Κατά καιρούς τίθεται επί τάπητος το ζήτημα τις θέσπισης επιπλέον κινήτρων που θα καταστήσουν πιο ελκυστική την υπηρέτηση ενός ειδικευμένου γιατρού στα νοσοκομεία των άγονων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας.Όλως προσφάτως, το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο των Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ξεκίνησαν από κοινού μελέτη, με σκοπό τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό νέων κινήτρων, ώστε να βοηθηθεί η πρόσληψη και παραμονή των γιατρών στις νησιωτικές περιοχές της Χώρας.

Προηγουμένως, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2019 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει για τον σκοπό αυτό ειδική επιτροπή, ενώ τον Αύγουστου του ίδιου έτους η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνέστησε εκ νέου Επιτροπή με αντικείμενο «την χορήγηση συγκεκριμένων κινήτρων στους γιατρούς ώστε να καλύψουν τις κενές οργανικές θέσεις στις άγονες περιοχές».

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχει ανακοινωθεί πόρισμα ούτε έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις από την επιτροπή που συνεστήθη με ευθύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Παρόλα αυτά, οι υγειονομικές ανάγκες των νησιών μας παραμένουν, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να υφίστανται και τα δημόσια νοσοκομεία μας συνεχίζουν να υποβαθμίζονται, δημιουργώντας ανασφάλεια τους νησιώτες και τους ακρίτες  μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1. Ποιο είναι το πόρισμα της Επιτροπής που ανακοινώσατε ότι συστήσατε τον Αύγουστο του 2019 για την «κάλυψη των άγονων περιοχών με γιατρούς και την αναστροφή του braindrain», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 28.8.2019;

2. Ποιο ήταν το πόρισμα που σας παρέδωσε -εάν σας παρέδωσε – η επιτροπή που είχε συστήσει με την σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπ’αρ.8048/6.2.2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, με το ίδιο αντικείμενο;

3. Ποιες είναι τελικώς, οι προθέσεις σας για την θέσπιση επιπλέον οικονομικών, επιστημονικών και διοικητικών κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές;»