Σηκώστε άμυνες στον καύσωνα
Αποφυγή των μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες, και παραμονή σε χώρο που δροσίζεται με φρέσκο αέρα ή με τη χρήση ανεμιστήρων, αντί κλιματιστικών μηχανημάτων, συστήνουν οι ειδικοί γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την περίοδο του καύσωνα. Σε περίπτωση που η χρήση κλιματιστικού είναι επιβεβλημένη, όπως στις περιπτώσεις καρδιοπαθών που λαμβάνουν συνεχή φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά κ.ά., τότε, αυτή την περίοδο, θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Οπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα υψηλή και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κ.ά.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτές τις συνθήκες είναι η θερμοπληξία, που εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.
Τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.ά., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες.
Η επιστημονική επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τη συνδρομή του επεμβατικού καρδιολόγου, αντιναυάρχου ε.α. και τέως συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικών κλινικών ΝΝΑ, Αναστάσιου Σπανού, συνέταξε οδηγίες για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα. Σύμφωνα με αυτές, οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συστήνεται η παραμονή σε δροσερό χώρο, αεριζόμενο με φρέσκο αέρα. Ως επιλογή προκρίνεται η χρήση ανεμιστήρων, με τη φορά του αέρα να είναι σταθερή και όχι πάνω σε όσους βρίσκονται στο αεριζόμενο δωμάτιο.
Στις περιπτώσεις που συστήνεται η χρήση κλιματιστικών, όπως σε ασθενείς που παράλληλα με τις υγειοδιαιτητικές προφυλάξεις λαμβάνουν και συνεχή φαρμακευτική αγωγή, ο ΙΣΑ συστήνει να ακολουθούνται οι εξής οδηγίες:
• Η λειτουργία του κλιματιστικού να παροχετεύει φρέσκο νωπό αέρα χωρίς ανακύκλωση.
• Οταν πρόκειται για οικιακά κλιματιστικά, διαιρούμενου τύπου (split units), είναι αναγκαία η παραμονή ανοιχτού παραθύρου, εξωτερικής πόρτας ή φεγγίτη και η ρύθμιση του μηχανήματος σε υψηλότερες θερμοκρασίες (26-28° C), υπό συνεχή λειτουργία εφόσον είναι εφικτό. Ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων θεωρείται αναγκαίος.
• Η ροή των περσίδων πρέπει να ρυθμίζεται ώστε να έχουν μικρότερη ταχύτητα του αέρα και να μην κατευθύνεται πάνω στα άτομα που βρίσκονται στον κλιματιζόμενο χώρο.
• Κατά τις επισκέψεις των καρδιοπαθών σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, με κεντρικά κλιματιστικά συστήματα (fancoil – FCU), πρέπει να τηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες υγιεινής, με έμφαση στην τριάδα: διατήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, χρήση αντισηπτικών.
• Κατά τη χρήση των air-condition στα αυτοκίνητα, συνιστάται οι περσίδες να είναι στραμμένες προς τα πάνω, το κλιματιστικό να είναι ρυθμισμένο και εδώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες, να μη λειτουργεί με ανακύκλωση, αλλά με μόνιμη χρήση εξωτερικού αέρα και πάντα να παραμένει ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό.