ΕλλάδαΑρχείο

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι

Με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι ξεκίνησε η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. 

Στις συνέπειες που θα έχει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι αναφέρθηκε ο υφυπουργός του ΥΠΕΝ, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου. Όπως είπε το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων της περιοχής, θα μπορούν να αρχίσουν αμέσως, καθώς οι μελέτες εφαρμογής ήδη βρίσκονται σε διαδικασία. Σχετικά με το δικαίωμα δόμησης ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «μόλις οριστικοποιηθεί το ΕΠΣ μετά τη διαβούλευση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της περιοχής η οποία πολεοδομείται θα μπορείτε να χτίζετε αμέσως. Έχει υπάρξει ειδική μέριμνα στη διάρκεια εκπόνησης του σχεδίου ώστε σε αρκετές περιοχές και πριν από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής να είναι σαφές που μπορεί κανείς να οικοδομήσει», ενώ προσέθεσε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά και τους κατοίκους που είχαν χτίσματα, που ενδεχομένως έχουν υποστεί ζημιές ή καταστροφές. 

Αφορά όμως και τους άλλους, αυτούς που δεν έχουν χτίσει μέχρι σήμερα και που δεν μπορούσαν να χτίσουν γιατί δεν είχαν δικαίωμα να χτίσουν νομίμως, άρα και οι πολλοί που δεν οικοδόμησαν μέχρι τώρα θα μπορούν να οικοδομήσουν ή να βελτιώσουν αυτό το οποίο έχουν. Και πολλοί θα το θέλουν γιατί η κατάσταση στο Μάτι μετά την εφαρμογή του σχεδίου θα είναι πολύ καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν. Παράλληλα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής, που είναι το επόμενο στάδιο, θα αρχίσει πριν από την έγκριση του πολεοδομικού. «Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν οι σχετικές αναθέσεις, θα αρχίσει να τρέχει και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Υπολογίζουμε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε κι αυτό το σχέδιο, άρα κι αυτοί που δεν μπορούν να χτίσουν αμέσως θα μπορούν να χτίσουν από τότε», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι ο χρόνος έχει συμπυκνωθεί όσο είναι δυνατόν, καθώς οι διαδικασίες αυτές κάνουν γύρω στα 25 χρόνια. 

«Θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει ένα χρόνο, αλλά χάθηκε ένας χρόνος, ο χρόνος που πέρασε από την τραγωδία μέχρι πέρσι τέτοια εποχή- δεν έγινε πραγματικά τίποτα σε επίπεδο σχεδιασμού. Δεν λέω σε άλλα πεδία αλλά σε επίπεδο σχεδιασμού χάσαμε έναν χρόνο. Τα ρέματα θα μπορούσαν να έχουν οριοθετηθεί, τα δασικά θέματα θα μπορούσαν να έχουν προσεγγιστεί, η γεωλογική μελέτη θα μπορούσε να έχει προχωρήσει. Θα είχαμε σήμερα το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Νομίζουμε ότι τρέχουμε όσο το πιο δυνατόν πιο γρήγορα και πολύ γρήγορα θα υπάρχει ο πλήρης σχεδιασμός της περιοχής», σημείωσε ο υφυπουργός. 

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου, γνωστοποίησε ότι μαζί με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής θα ξεκινήσουν, δύο άλλα σχέδια παράλληλα. Πρόκειται για ένα σχέδιο προσαρμογής, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, το οποίο είναι πια όχι μόνο για το Μάτι αλλά για όλη την Ελλάδα μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου. «Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ενέχει τεράστιους κινδύνους γενικώς αλλά και στην περιοχή εδώ στο Μάτι. Αυτό θα ξεκινήσει παράλληλα με το ρυμοτομικό σχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και επίσης θα υπάρχει κι ένα άλλο σχέδιο το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει από χρόνια, ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας, ένα τοπικό σχέδιο με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των καταστροφών», επισήμανε ο υφυπουργός ενώ προσέθεσε ότι «αυτό που κάνουμε στο Μάτι είναι ένα πιλοτικό και παραδειγματικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί σε εκατοντάδες άλλες περιοχές στην Ελλάδα». 

Στο κομμάτι των δασικών χαρτών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Έχουμε μιλήσει με όλους τους εκπροσώπους, τους θιγόμενους, προκειμένου να βρούμε μια λύση, την καλύτερη δυνατόν λύση. Το θέμα είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της συνταγματικότητας, γιατί τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα δάση έχουν τον περιορισμό του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο θέμα των δασικών θεωρούμε ότι πράγματι εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν με βάση και τις συνταγματικές δυνατότητες που έχουμε και νομίζουμε ότι είναι μια δίκαιη λύση και θα λύσει το πρόβλημα αρκετά αποτελεσματικά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αραβώσης. 

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια για να φέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Έπρεπε να λύσουμε μία δύσκολη άσκηση που έπρεπε να σεβαστούμε τις ιδιοκτησίες των κατοίκων, να σεβαστούμε όλους αυτούς που είχαν υποστεί ζημιές και παράλληλα να κάνουμε μία πρότυπη δουλειά σε μία δύσκολη περιοχή που είχε όλα τα προβλήματα, όλες τις ζημιές που είχαν πάθει οι κάτοικοι και θα έπρεπε το αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου να είναι πρότυπο όσον αφορά την πόλη ώστε να είναι βιώσιμη και ανθεκτική ώστε να έχει αντιπλημμυρική θωράκιση και να έχει ένα ασφαλές σχέδιο εκκένωσης της πόλης σε περίπτωση που ξανασυμβεί κάποια ζημιά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μιλώντας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι. 

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Όσο είμαι πρόεδρος του ΤΕΕ, θα προσπαθήσω να υλοποιηθούν όλα όσα σχεδιάσαμε, θα είμαι με την πλευρά των κατοίκων. Να αναμένουμε ότι κάναμε το πρώτο βήμα. Το σχέδιο μας δεν είναι το καλύτερο και το γνωρίζω, μετά την διαβούλευση θα είναι λίγο καλύτερο, ποτέ δεν θα είναι τέλειο αλλά κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε άρα θα έλεγα ότι ξεκινώντας από ένα καλό σχέδιο, ας το κάνουμε μέσω της διαβούλευσης λίγο καλύτερο, στο επόμενο στάδιο ακόμα καλύτερο, ας το υλοποιήσουμε και έχουμε χρόνο το επόμενο διάστημα πραγματικά να βελτιώσουμε κι άλλο την περιοχή», ενώ καταλήγοντας είπε: «Η περιοχή έχει υποστεί μεγάλη ζημιά αλλά από την άλλη λόγω ζημιάς υπήρξε και μία μεγάλη ευκαιρία που δεν έχει δοθεί σε καμία άλλη αντίστοιχη περιοχή της χώρας. Το αξίζει λόγω του τραγικού συμβάντος από εκεί και πέρα ας αποτελέσει και ένα παράδειγμα για όλη την Ελλάδα». 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές των πολιτών. 

«Έχει έρθει η στιγμή αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στη θεραπεία των πληγών των κατοίκων της περιοχής. Είναι ώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για να ζήσουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στην περιοχή. Σήμερα είναι μία μέρα με έντονο συμβολισμό, καθώς ξεκινήσαμε τη διαβούλευση, κάνουμε μία ουσιαστική αρχή και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, όπως ειπώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχουμε δώσει όλοι μαζί λύσεις στα περισσότερα προβλήματα της περιοχής. Όλοι μαζί θα διασφαλίσουμε πως δε θα αδικηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είναι νόμιμα κτίσματα». 

 Όπως επισήμανε στη συνέχεια με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης: «Το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2014-2020 προχώρησε σε μια ιδιαίτερα καινοτόμα μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν. Ειδικότερα μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυση 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν σταματάμε εδώ: εντός του καλοκαιριού θα εκδώσουμε νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προσπαθούμε συντεταγμένα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την Αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κλπ.». 

Στις βελτιώσεις που χρειάζεται το σχέδιο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο σχέδιο. «Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες μέρες με τη διαβούλευση και με την επικοινωνία αυτή που όντως είχαμε σε τακτικότατα διαστήματα και με όλους τους παράγοντες του υπουργείου να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για την περιοχή μας». 

Την ανάγκη να επιστρέψει η περιοχή σε μία πραγματικότητα υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς. «Δύο χρόνια μετά από τον όλεθρο που ζήσαμε βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας πολύ καλύτερο από πριν. Δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε όλα δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τους ανθρώπους μας, αυτή είναι η μεγάλη απώλεια, φιλοδοξούμε όμως συνολικά σαν διοίκηση πραγματικά να δώσουμε περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες σε μια περιοχή που δεν τους είχε αλλά έχει πληγεί βάναυσα και η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα», επισήμανε μεταξύ άλλων ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχει ένας ειδικός χωρικός σχεδιασμός ο οποίος πραγματικά είναι πρότυπος για τα δεδομένα του κράτους σηκώνει βέβαια βελτιώσεις». «Πρόκειται για μια περιοχή ισχυρά χτισμένη, έχει ισχυρό μόνιμο στοιχείο πληθυσμού και θα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε και το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές», κατέληξε ο κ. Μπουρνούς. 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν συλλογικότητες, φορείς και κάτοικοι της περιοχής επισημαίνοντας τις βελτιώσεις, τις προσθήκες και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο συμβάλλοντας με την σειρά τους στην έναρξη της διαβούλευσης ώστε να μην ξαναβιώσουν αντίστοιχες καταστροφές και να δοθεί νέα ζωή στην περιοχή.