Site icon Αρχείο anagnostis.org

Το θηρίο από τη Μάνη, η Μαφία του Πειραιά, το «τρυπάνι», τα «λουκούμια» και οι αστυνομικοί

Ο Μανιάτης αρχηγός της Μαφίας του Πειραιά ευρήματα της αστυνομίας

Εκβιασμοί καταστηματαρχών, ξυλοδαρμοί, αγοραπωλησίες όπλων, τοκογλυφία, κυνομαχίες και επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς ήταν ένα μέρος μόνο από το εγκληματικό «μενού» της μαφίας του Πειραιά που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Εκβιαστών.

Στην επιχείρηση – μαμούθ της αστυνομίας συμμετείχαν 80 πάνοπλοι αστυνομικοί, καθώς είχαν να ακινητοποιήσουν και συλλάβουν άτομα οπλισμένα και με εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.

Η έρευνα κράτησε περίπου 1 χρόνο, διάστημα κατά το οποίο γίνονταν νόμιμες υποκλοπές τηλεφωνημάτων και sms, καθώς επίσης και φυσικές παρακολουθήσεις.

Ο Μανιάτης αρχηγός και οι επίορκοι αστυνομικοί

Αρχηγός της συμμορίας είναι ένας θηριώδης 35χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Μάνη, ο οποίος δεν δίσταζε να ποζάρει δημόσια σε όπλα και να διαφημίζει τον πολυτελή βίο του, με τα χρήματα που κέρδιζε από τη δράση του. Παράλληλα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και τραμπουκισμών, συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής. 

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα 36 κατηγορουμένων, ανάμεσα τους τρεις αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 11 μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε 14 σπίτια παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Ως προς την εμπλοκή των αστυνομικών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς αστυνομικός είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι άλλοι δύο διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο. 

Το λεξιλόγιο και τα ευρήματα

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ένα δικό τους λεξιλόγιο στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Πιο συγκεκριμένα, ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. τους έπιασε να αναφέρονται στα όπλα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι». Την ίδια ώρα, στα ναρκωτικά αναφέρονταν ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα».

Στις κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν ακόμα το χρηματικό ποσό των 19.910 ευρώ, 3 μοτοσικλέτες και 3 αυτοκίνητα, αναβολικά σκευάσματα, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συναλλαγματική επιταγή ποσού 5.000) ευρώ, συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM, φορητή συσκευή τάμπλετ, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών μέσων (USB), κάρτες αναλήψεων και βιβλιάρια τραπεζών, καθώς και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, συναλλαγματικών και αποδείξεων πληρωμών.

 

Πως δρούσε το κύκλωμα

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση «πουλούσε προστασία» τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019 σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) το κύκλωμα έχοντας ως αρχηγικό μέλος τον προαναφερθέντα 35χρονο συλληφθέντα, λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καφέ, μπαρ και καταστήματα ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα, ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλείς των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεωνόντουσαν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η εγκληματική οργάνωση απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.

Στις περιπτώσεις των ξυλοδαρμών και των «τραμπουκισμών», τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, καθώς δε δίσταζαν να προκαλέσουν επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, ακόμα και με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές, όπλα κ.λπ). Μάλιστα, κατόπιν δικής του εντολής, έγκλειστοι των φυλακών, χειροδικούσαν σε έτερους συγκρατούμενους τους.

Επιπλέον τα μέλη της συμμορίας είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών. 

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί:

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην πλειοψηφία τους έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για πληθώρα αδικημάτων κυρίως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες κ.α. αδικήματα.

Exit mobile version