ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Οι προτάσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και οι αντιδράσεις

Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πρωτογενή τομέα, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις συνέπειες των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε δια μακρών το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίασή του χθες Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της περιφερειακής αρχής, στην οποία προστέθηκαν οι επιπλέον επισημάνσεις που έγιναν από την μείζονα αντιπολίτευση.

Οι επισημάνσεις προς την πολιτεία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην τελικά διαμορφωθείσα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι οι πιο κάτω:

  1. Να υπάρξει εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, παράλληλα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  2. Να καλυφθεί το εισόδημα που έχασαν οι αγρότες εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών
  3. Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία και λαμβάνουν αποζημιώσεις από την πολιτεία
  4. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στους παραγωγούς με πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους
  5. Να βελτιωθεί το επίπεδο χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα με άμεση χρηματοδότηση από το ΠΔΕ (κι ακόμα, μείωση ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, σε λιπάσματα, μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση φορολογίας πετρελαίου κ.α.)
  6. Μα γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους για την ουσιαστική βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας
  7. Να ολοκληρωθούν τα έργα άρδευσης (Ανάβαλος, Ασωπός, Τάκα, Κελεφίνα, Φιλιατρινό) και να κατασκευαστούν επιπλέον ανάλογα έργα,
  8. Να προωθήσει άμεσα η Περιφέρεια την κατασκευή μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών
  9. Να υπάρξει έλεγχος στις εισαγωγές ώστε να τηρείται ο νόμος όπως και να υπάρξει έλεγχος για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων
  10. Να υπάρξει κινητοποίηση των ΔΑΟΚ στην κατεύθυνση της “έξυπνης” γεωργίας και κτηνοτροφίας, με παράλληλη ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών και του συνεταιριστικού κινήματος.

Δέδες – Πετράκος – Λυμπεροπούλου: Αποζημιώσεις Αγροτών. Αντί για δράση και διεκδίκηση ευχολόγια από Νίκα και Τατούλη  

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν Γιώργος Δέδες, Θανάσης Πετράκος και Δήμητρα Λυμπεροπούλου αναφορικά με τις παραπάνω προτάσεις:

«Οι κ. Νίκας και Τατούλης δεν αποδέχτηκαν την κοινή πρόταση που καταθέσαμε τρείς παρατάξεις (Θανάσης Πετράκος, Γιώργος Δέδες και Δήμητρα Λυμπεροπούλου), για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής και τις άμεσες αποζημιώσεις των παραγωγών ελαιολάδου εσπεριδοειδών βύσσινου και κερασιού  και ψήφισαν από κοινού   ένα ευχολόγιο χωρίς ουσία . Κατά τα αλλά βέβαια διαφωνούν… 

Αρνήθηκαν την κοινή πρόταση, γιατί η πρότασή μας είχε διεκδικητικό προσανατολισμό και πρότεινε συγκεκριμένες διεκδικητικές δράσεις .

Συγκεκριμένα προτείναμε: «Για την ικανοποίηση των αιτημάτων και με δεδομένη κατ’ αρχάς την αρνητική θέση της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ:

  1. την οργάνωση σύσκεψης με τους φορείς των αγροτών στην Τρίπολη και
  2. τη συνδιοργάνωση με τους φορείς των αγροτών συγκέντρωσης στο υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα και συνάντηση με τον υπουργό».

Επιπρόσθετα  κ. Περιφερειάρχης, απέρριψε την πρόταση μας για αύξηση των κονδυλίων για τη δακοκτονία κατά 1.215.000ευρω και έγκαιρη αποστολή των φαρμάκων δηλώνοντας ανακριβέστατα ότι: «Κανένας διευθυντής ΔΑΟΚ δεν έχει ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης για τη δακοκτονία»!!!.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Περιφερειάρχη, γιατί φαίνεται ότι ξεχνάει εύκολα, ότι όλες οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης κατά 1.215.000 ευρώ, καθώς τα υφιστάμενα κονδύλια είναι ανεπαρκέστατα για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, και ο κ. Βορίδης έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα ,όπως μας έχει ενημερώσει ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ.Π. διαψεύδοντας τον συνεπώς ίδιο του τον εαυτό.

Ο κ. Περιφερειάρχης αφού επέλεξε να δικαιολογήσει και να «καλύψει» τον κ. Βορίδη και την κυβέρνηση συνολικά, για την άρνηση της για τα επιπλέον κονδύλια ,αναλαμβάνει μαζί με την κυβέρνηση, και ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη της ζημιάς που θα υποστούν οι ελαιοπαραγωγοί από την ελλιπή εκτέλεση του προγράμματος της δακοκτονίας.

Και βέβαια μαζί με τον κ. Τατούλη θα έχουν την ευθύνη για τη μη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών εσπεριδοειδών κερασιού και βύσσινου, διότι αρνήθηκαν το διεκδικητικό μας πλαίσιο».