ΚόσμοςΑρχείο

Άρχισαν οι προετοιμασίες στην Αγιά Σοφιά για τη μετατροπή της σε τζαμί

Παρά τη διεθνή κατακραυγή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και μάλιστα οι προετοιμασίες ξεκίνησαν ήδη, μόλις μία μέρα μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ωστόσο ο Ερντογάν κλείνει τα αυτιά του και επιμένει πως η χώρα του ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Hurriyet με δημοσίευμά της, προαναγγέλλει την κάλυψη των αγιογραφιών με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Κατά τη διάρκεια της τέλεσης των λειτουργιών, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες, οι οποίες θα ανοιγοκλείνουν με ειδικό μηχανισμό. Παράλληλα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά, τα οποία θα φωτίζονται, με τέτοιο τρόπο, ώστε η αντανάκλαση του φωτός να “καλύπτει” τις αγιογραφίες.