ΚοινωνίαΑρχείο

Ουρές, τσακωμοί και γκρίνια στην ανταποδοτική ανακύκλωση Ναυπλίου

Καθημερινό φαινόμενο είναι η γκρίνια και οι διαπληκτισμοί στις ουρές που σχηματίζονται στο σύστημα ανακύκλωσης στο λιμάνι του Ναυπλίου, που δεν αρκεί πλέον για να καλύψει όσους ευαισθητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και σπεύδουν εκεί για να πετάξουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους.

 

Η επιτυχία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Ναύπλιο με δέλεαρ τα κουπόνια που εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ διασφαλίστηκε από την πρώτη στιγμή.

Ο κόσμος ανταποκρίνεται και καθημερινά πλέον αυξάνονται αυτοί που ξεχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα για να πετάξουν πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια τενεκεδάκια και γυαλί.

Το σύστημα ανακύκλωσης όμως που στήθηκε και λειτουργεί στον Σταθμό ΟΣΕ στο λιμάνι του Ναυπλίου, πλέον δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στην ευαισθητοποίηση του κόσμου που πηγαίνει ως εκεί για να πετάξει τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 

Τί ακριβώς συμβαίνει και γιατί παραπονούνται οι Ναυπλιώτες;

Όπως λένε, η αναμονή για να πετάξει κανείς τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια του σπιτιού του είναι τεράστια και ο χρόνος που πρέπει να σπαταλήσει κάποιος είναι πολύ μεγάλος.

Ολόκληρα φορτηγά με τεράστιες σακούλες ανακυκλώσιμων ειδών μπαίνουν στην ίδια σειρά με κάποιον που θέλει να πετάξει λίγες συσκευασίες. Έτσι οι οικιακοί καταναλωτές απογοητεύονται και δεν ξαναπηγαίνουν παρότι έχουν τη διάθεση και την οικολογική αντίληψη να συμμετέχουν στη διαδικασία.

 

Όπως σημειώνουν οι ντόπιοι που φτάνουν εκεί για να πετάξουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια του σπιτιού τους, βρίσκουν τεράστιες ουρές, αφού επαγγελματίες με πάρα πολλές τεράστιες σακούλες ανακυκλώσιμων καθυστερούν αφάνταστα, αφού δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για αυτούς.

 

Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί ανακυκλώνεται και τί όχι, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το μηχάνημα και να δημιουργείται επιπλέον καθυστέρηση.

Όπως λέει Ναυπλιώτισσα συνάντησε περίπτωση που κάποιος επιτήδειος πέταξε ένα τούβλο μέσα στην υποδοχή για να έχει μεγαλύτερο βάρος θεωρώντας ότι θα  πάρει περισσότερα κουπόνια για το σούπερ μάρκετ!

Μαζί με όλα αυτά όπως επισημαίνουν, έχει μειωθεί ο χρόνος διάρκειας για την εξαργύρωση των κουπονιών. Ενώ στην αρχή δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός, πλέον τα κουπόνια ισχύουν για έναν μήνα από τη στιγμή που θα εκδοθούν.

Σημειώνουν ότι αφενός πρέπει να διευρυνθεί ο χρόνος λειτουργίας που αυτή τη στιγμή είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα ζητούν όσοι έχουν λίγες συσκευασίες να ληφθεί μέριμνα για να έχουν προτεραιότητα έναντι όσων πηγαίνουν για να ανακυκλώσουν τεράστιες ποσότητες.

 

Η καθημερινή ταλαιπωρία του κόσμου δείχνει ότι το επιτυχημένο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης πάσχει και οι υπεύθυνοι πρέπει να βρουν λύσεις για να μην ταλαιπωρούνται και να μην απογοητεύονται όσοι το χρησιμοποιούν, ώστε να συνεχίσουν να πετούν εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά.