ΚοινωνίαΑρχείο

Πατρινός καθηγητής: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται αναπνέοντας

Eλληνες επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο Πατρινός καθηγητής Σπύρος Πανδής βρίσκονται μεταξύ των ερευνητών που δημοσίευσαν την πρόσφατη έρευνα σχετικά με την διασπορά και διάδοση του κορωνοϊού στον αέρα, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου τόσο στον ΠΟΥ όσο και το αμερικανικό, CDC και ευρωπαϊκό ECDC, Επιστημονικά Κέντρα κατά της μετάδοσης της πανδημίας στην κοινότητα.

«Φανταστείτε ένα θορυβώδες, γεμάτο κόσμο μπαρ. Η μουσική βαράει, και οι άνθρωποι μαζεύονται ο ένας δίπλα τον άλλο, μιλάνε δυνατά έως και φωνάζουν για να ακούγονται. Εάν κάνει κρύο έξω, οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά κι είναι αναμμένη η θερμανση. Αν κάνει ζεστή έξω, όλα είναι κλειστά και το κλιματιστικό επανακυκλοφορεί τον αέρα».

Αυτή είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Ντόναλντ Μίλτον, καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η ιδανική κατάσταση για την εξάπλωση του κορωνοϊού όπου, όχι μόνο μπορούν οι άνθρωποι να μεταδώσουν τον ιό απευθείας ο ένας στο άλλον αλλά και να τον «εισπράξουν» απλά αναπνέοντας!

Οι ερευνητές μελέτησαν πως ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε στο σύνολο των χορωδών μιας ορχήστρας, χωρίς να έρθουν σε απευθείας επαφή.

«Οι περισσότεροι οργανισμοί δημόσιας υγείας δεν αναγνωρίζουν τη μετάδοση μέσω αέρα εκτός από τις διαδικασίες δημιουργίας αερολυμάτων που πραγματοποιούνται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης. Το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική απόσταση είναι ανεπαρκή μέτρα για την παροχή προστασίας από μικροσωματίδια που απελευθερώθηκαν στον αέρα από μολυσμένα άτομα», εκτιμά για την κοινή μελέτη με τους συναδέλφους του ο κ. Πανδής.

«Δεν θέλουν να μιλήσουν για αερομεταφερόμενη μετάδοση γιατί αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται» αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή των 239 επιστημόνων που μετείχαν στην έρευνα

Η πρώτη έρευνα για πιθανή μετάδοση κορωνοϊού από τον αέρα δημοσιεύθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα και τη μύτη των ανθρώπων, ποικίλλουν σε μέγεθος. Μεγάλα σταγονίδια πέφτουν γρήγορα στις επιφάνειες και μπορούν να μαζευτούν με τα δάχτυλα και να μεταφερθούν στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Μικρότερα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα περισσότερο και μπορούν να εισπνευστούν βαθύτερα στους πνεύμονες».

«Σε τυπικές εσωτερικές ταχύτητες αέρα, ένα σταγονίδιο 5 νανομέτρων θα ταξιδέψει δεκάδες μέτρα, πολύ μεγαλύτερο από την κλίμακα ενός τυπικού δωματίου, ενώ θα εγκατασταθεί από ύψος 1,5 μέτρων (περίπου πέντε πόδια) στο πάτωμα» σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρει ο κ. Πανδής.

«Ενα θορυβώδες μπαρ, όπου οι θαμώνες πρέπει να υψώσουν τις φωνές τους για να ακουστούν, είναι μια τέλεια καταιγίδα στενής επαφής, κακής κυκλοφορίας του αέρα και ανθρώπων που δημιουργούν πολλά σωματίδια που μεταφέρουν ιούς μιλώντας, γελώντας και φωνάζοντας» αναφέρει ο επικεφαλής επιστήμονας, προτείνοντας, ως καλύτερο τρόπο για την προστασία των εργαζομένων, από μολυσμένα αερολύματα, τη χρήση αναπνευστικής συσκευής σε χώρους συγχρωτισμού!

Ειδικότερα, η ομάδα των επιστημόνων, προτείνει:

  • Επαρκή αερισμό, ιδίως σε δημόσια κτίρια, εργασία, σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία,
  • καθαρισμό του αέρα με φίλτρα υψηλής απόδοσης και μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα και
  • αποφυγή συγχρωτισμού ως φθηνό μέσο αυτοπροστασίας!

«Η εκπνοή μεταφέρει περίπου 38.000 μέρη, ανά εκατομμύριο, διοξειδίου του άνθρακα. Αν φιλτραριστεί, σε εσωτερικούς χώρους, ο αέρας μπορεί να περιέχει 1.000 μέρη διοξειδίου ή και λιγότερο, κάτι που είναι πολύ καλό σχετικά με τη μετάδοση του ιού» σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας του κ. Πανδή.

Ο Σπύρος Πανδής είναι καθηγητής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, συνεργαζόμενος του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ