ΟικονομίαΑρχείο

Προ των πυλών σχέδιο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Δυτική Πελοπόννησο

Δύο νέα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, που βγήκε την περασμένη Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση, όπως έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Το πρώτο έργο αφορά με προϋπολογισμό 110.000.000 ευρώ αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Το δεύτερο έργο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 85.000.000 ευρώ σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφορά τη διασύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών με το ΕΣΦΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (όπως, για παράδειγμα, ο Πύργος και το Αγρίνιο).

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, το έργο αποτελείται από έναν αγωγό υψηλής πίεσης 140 χιλιομέτρων, ο οποίος θα φτάνει ως τη Μεγαλόπολη. Θα περιλαμβάνει, επίσης, δύο Μετρητικούς / Ρυθμιστικούς Σταθμούς.

Ο ΔΕΣΦΑ θα συντονιστεί με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η οποία θα αναλάβει από την πλευρά της την κατασκευή του δικτύου διανομής στην περιοχή. Ο .

Τα δύο έργα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2023 και του 2025, αντίστοιχα.