Όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν παρελθόν για την Πρόνοια του Ναυπλίου οι “Βραδιές Χιώτη” που στήθηκαν με πολύ μεράκι πριν 6 χρόνια, αφού το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων φαίνεται ότι δεν είχε προβλεφθεί.
Η είδηση δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγα 24ωρα από τον Προνοιώτη Σωτήρη Μανό, μέσω κοινωνικών δικτύων. Παρόλα αυτά, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το δήμο, που να διευκρινίζει τί ακριβώς συνέβη και αν θα γίνει ή όχι η εκδήλωση με το ίδιο ή με άλλο όνομα.
Η τελευταία ανακοίνωση είχε γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου και αφορούσε στη διοργάνωση βραδιάς – αφιερώματος στον αείμνηστο Μανώλη Χιώτη στην Πρόνοια.
Τί μεσολάβησε όμως μέχρι σήμερα;
Ο κος Μανός ο οποίος άτυπα είχε μέρος του συντονισμού δήλωσε από την πλευρά του πριν από μερικά 24ωρα περίλυπος:
«Το 2014 υλοποιήσαμε μια ιδέα ετών, καταφέραμε σαν Δήμος Ναυπλιέων να στήσουμε ένα καλλιτεχνικό γεγονός αφιέρωμα σε ένα μεγάλο μουσικό που ανδρώθηκε μουσικά στη Πρόνοια τ΄ Αναπλιού.
Έξι συνεχόμενα καλοκαίρια σπουδαίοι και μοναδικοί καλλιτέχνες μας χάρισαν μοναδικές στιγμές.
Ήρθε το 2020 και ο Δήμαρχος κος Κωστούρος ανακοινώνει ελάχιστα πολιτιστικά δρώμενα λόγω κορωνοϊού.
Παρά τη σύμπτυξη των εκδηλώσεων οι “βραδιές Χιώτη” ανακοινώνονται και η Πρόνοια καταξιώνει έναν καλλιτεχνικό θεσμό πλέον.
Δυστυχώς λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο και στη προκειμένη περίπτωση μιλώ για τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων του Μανώλη Χιώτη.
Δε μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε με το όνομα του μεγάλου μουσικού.
Όλα στη ζωή λοιπόν έχουν τιμή, εμείς έχουμε μόνο όνειρα.
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους, γιατί εσείς, η παρουσία σας και τα καλά σας λόγια κάνατε πραγματικότητα αυτό που βιώναμε με τις παραστάσεις του Αυγούστου.
Να είστε καλά, εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.”
Η δήλωση του κου Μανού ωστόσο σήμερα έχει εξαφανιστεί από τα κοινωνικά δίκτυα.
Θα γίνει το φεστιβάλ με άλλο όνομα ή θα καταργηθεί; Με ενδιαφέρον αναμένουν οι μουσικόφιλοι τις επίσημες ανακοινώσεις από τους διοργανωτές.
Οι βραδιές Μανώλη Χιώτη, διοργανώνονται στην ίδια γειτονιά που έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, στην Πρόνοια Ναυπλίου, με τους διοργανωτές να επιχειρούν κάθε καλοκαίρι να φέρουν σε επαφή το κοινό με το έργο του μεγάλου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και λαϊκού συνθέτη και ταυτόχρονα να γνωρίσει το κοινό την όμορφη γειτονιά του Ναυπλίου.
Ο σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να καθιερωθούν και να γίνονται κάθε χρόνο, «όπως γίνονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου τιμούν τους καλλιτέχνες τους (βλ. Τρίκαλα με τα Τσιτσάνεια».
Ο Μανώλης Χιώτης (21 Μαρτίου 1921 – 20 Μαρτίου 1970) ήταν Έλληνας συνθέτης, από τους σημαντικότερους του λαϊκού τραγουδιού, και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Έφερε επανάσταση στο λαϊκό τραγούδι και στην ελληνική μουσική γενικότερα, επινοώντας την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο “κοσμικό κέντρο”.
Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1921 στη Θεσσαλονίκη (κατ’ άλλες αναφορές στο Ναύπλιο). Ο πατέρας του λεγόταν Διαμαντής Χιώτης, ένας βαρύμαγκας γεννημένος στον Πειραιά, με καταγωγή από το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τα λαϊκά όργανα και ξεκίνησε να μαθαίνει κοντά σε Θεσσαλονικιό μουσικοδιδάσκαλο, αρχικά κιθάρα, μπουζούκι και στη συνέχεια ούτι. Έτσι, από 15 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Ναύπλιο, ο Μανώλης Χιώτης άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός.