ΚόσμοςΑρχείο

Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του περιμένοντας την Οξφόρδη

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα – και όχι μόνο – αναμένει τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό.

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύριο, Δευτέρα, θα δημοσιεύσει πιθανότατα τα εν λόγω στοιχεία, αφού η εργασία της επιστημονικής ομάδας βρισκόταν στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της.

Το πιθανό εμβόλιο βρίσκεται ήδη στις μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους της Φάσης 3 για να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19, όμως αυτοί που το αναπτύσσουν δεν έχουν ακόμη αναφέρει τα αποτελέσματα της Φάσης 1, που θα έδειχναν αν είναι ασφαλές και αν προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση.

Το Bloomberg, σε ρεπορτάζ του, εστιάζει στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρίδυμα παιδιά της οποίας (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στην δοκιμή. Η Σάρα Γκίλμπερτ αναφέρει στο πρακτορείο πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, όπως εξάλλου και όλα τα μέλη των επιστημονικών ομάδων που προσπαθούν να βάλουν τέλος στην πανδημία.

Σημειώνεται ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και ενός δεύτερου στο Λονδίνο, από το Imperial College, έχει συνδράμει οικονομικά και η βρετανική κυβέρνηση.

Οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης έχουν περάσει στην τρίτη και τελική φάση, με τη χορήγησή του σε χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών.

Επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, έναντι του οποίου πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι Βρετανοί ερευνητές έχουν αρχίσει δοκιμές στη Βραζιλία, όπου η πανδημία είναι σε έξαρση. Εκεί έχουν στρατολογηθεί περίπου 5.000 εθελοντές.

Η πρώτη φάση της δοκιμής έχει δείξει επίσης ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες. Πάντως απαιτείται ακόμα λίγη δουλειά για την πλήρη επαλήθευση των συμπερασμάτων, όπως επίσης για τον προσδιορισμό της ποσότητας του σκευάσματος που πρέπει να περιέχει η δόση.

Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή του ιού που προξενεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, συστατικό που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων. Περιέχει ωστόσο, και γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη που καλύπτει υπό τη μορφή ακίδων την εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, πρωτεΐνη την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.