ΚοινωνίαΑρχείο

Καπελιός: Ποτέ δεν άφησα Μάνη και Κύθηρα να καούν – Μηνύει τον Ματθαιόπουλο

Τη δική του απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από το όνομά του και που αφορούν τις φωτιές του 2017 στη Μάνη και τα Κύθηρα, δίνει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής και νυν αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Βασίλης Καπέλιος.

Συγκεκριμένα στην συνομιλία του Β. Ματθαιόπουλου με τον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής ακούγεται να λέει: «Θα πούνε στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα… Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (τότε αρχηγός της πυροσβεστικής) – Βασιλειάδη (τότε υπαρχηγός της πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους Εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά».

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπέλιος έσπευσε να διαψεύσει τα όσα ακούγονται στο ηχητικό της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με τα οποία ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κατηγορεί ότι άφησε τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στον τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Βασιλειάδη.

Ο Βασίλης Καπέλιος όχι μόνον αρνείται πως δεν έστειλε πυροσβεστικά, αλλά δηλώνει πως θα απαντήσει δικαστικά, κινούμενος εναντίον του Βασίλη Ματθαιόπουλου. Μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, εκτίμησε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος διατύπωσε αυτόν τον ισχυρισμό προκειμένου να ενισχύσει την πίεση που ασκούσε στον πραγματογνώμονα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν στο ημερολόγιο του συντονιστικού κέντρου καταγεγραμμένα τα γεγονότα, όπου φαίνεται πόσα εναέρια μέσα είχε τότε στη διάθεσή της η Πυροσβεστική για να σβήσει αυτές τις δύο μεγάλες πυρκαγιές.

Τόνισε, μάλιστα, πως τότε είχε στη διάθεσή του μόνο τρία αεροπλάνα βαρέος τύπου, καθώς τα περισσότερα ενοικιάστηκαν από τον Αύγουστο και μετά.

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε ο κ. Καπελιός: «Μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό και να το αποδείξω στον κ. Ματθαιόπουλο και στον οποιονδήποτε λέει ότι εγώ δεν έστειλα εναέρια γιατί είχα μια προσωπική κόντρα με τον υπαρχηγό. Αν είναι δυνατόν να βάλω εγώ κριτήριο, ολόκληρος Αρχηγός, να φέρω σε δύσκολη θέση τον υπαρχηγό και να τον αποστρατεύσω. Αν είναι δυνατόν δηλαδή και να αφήσω τη χώρα ακάλυπτη, να αφήσω τις ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες. Αυτά είναι ανυπόστατα. Αυτά είναι τερατώδη που λέγονται. Ο Ματθαιόπουλος εκείνη τη στιγμή θέλοντας να εκβιάσει, θέλοντας να φοβίσει τον αξιωματικό προφανώς επικαλέστηκε γι’ αυτό. Το οποίο τελικά δεν είναι έτσι. Και βέβαια θα κινηθώ νομικά για συκοφαντική δυσφήμηση και θα ζητήσω για ποιο λόγο είπε αυτά που είπε».

Την ίδια στιγμή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νϊκας, ερωτώμενος σχετικά στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, στήριξε τον σύμβουλό του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Ας έχουμε την πεποίθηση ότι κανένας Έλληνας αξιωματικός δεν θέλει να καταστραφεί το Σύμπαν για να λάμψει αυτός … δεν υπάρχει περίπτωση ένας Έλληνας αξιωματικός για ένα αστέρι ή οτιδήποτε, να πει ”κάψτε το νησί”. Σε αυτή την εποχή της ανθρωποφαγίας, ας μείνουμε όρθιοι.». Δείτε αναλυτικά την δήλωσή του εδώ.