ΕλλάδαΑρχείο

Στενή παρακολούθηση στο Oruç Reis που απειλεί να εισβάλει σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκική πλευρά για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι έρευνες θα γίνουν από το ORUÇ REİS σε περιοχές ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου και αφορούν και την Κυπριακή και Αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, περιοχή που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καστελορίζου.

Η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής από την τουρκική πλευρά έγινε με βάση τη νομικά έωλη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ και κατέθεσε στον ΟΗΕ.

Πως βλέπουν οι Κύπριοι την πρόκληση των Τούρκων. Ο Χάρτης με την σχεδιαζόμενη εισβολή σε Ελληνική, Κυπριακή και Αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα

Υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες για το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να πλεύσει από την Αττάλεια που βρίσκεται αυτή την στιγμή προς τη «δεσμευμένη» από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Κρήτης.

Η Τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY:

33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E

6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Επιφυλακή και ανάκληση αδειών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ήδη οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε ορισμένες από αυτές να έχει γίνει και ανάκληση αδειών σε μόνιμα στελέχη.

Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να βρίσκεται σε επιφυλακή κατευθυνόμενο προς τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, με ανάλογη ανάκληση αδειών των μόνιμων στελεχών που υπηρετούν στα πλοία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, ο οποίος κινείται αυτή την στιγμή με 19 πολεμικά σκάφη στο Αιγαίο.

Υπερπτήσεις στo Καστελόριζο

Σε μπαράζ τουρκικών προκλήσεων προχώρησε σήμερα η Τουρκία μετά την έκδοση της NAVTEX. Ειδικότερα, στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή. Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56′ προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

Επιπρόσθετα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις, στις 16:12, πάνω από τη νήσο Ρω στα 17.000 πόδια και στις 16:16 πάνω από Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια. Δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε στις 16:26 πάνω από τη Ρω και τη Μεγίστη στα 29.000 πόδια και στις 16:31 πάνω από τη Μεγίστη, στα 9.500 πόδια. Ένα τρίτο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 16:41 πάνω από τη Μεγίστη, στα 11.000 πόδια, στις 16:42 πάνω απο τη Ρω στα 5.000 πόδια, ξανά πάνω από τη Ρω στις 16:43, στα 9.000 πόδια και στις 16:51 στα 13.000 πόδια, και πάλι πάνω από τη Ρω.

Οι κινήσεις και οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας

Ο κ. Μητσοτάκης, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξελλες, όπου ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά της, επισήμανε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είνα πλέον μονόδρομος, ζητώντας την ξεκάθαρη στήριξη των συμμάχων της Ελλάδας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Όμως δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω, είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Προκλητικός Ερντογάν

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας. Ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε.

Ο  Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι: «θα συνεχίσουμε ως μία χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της, χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός».