ΚοινωνίαΑρχείο

Στο απροχώρητο η κατάσταση με τον Βιολογικό Άργους – Ναυπλίου

Κινδύνους για την δημόσια υγεία και για το περιβάλλον εγκυμονεί η προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου, όπως καταγγέλουν μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στους ιθύνοντες καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί λύση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω έργου προϋπολογισμού 1.280.000 ευρώ.

Το κείμενο υπογάφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ναυπλιέων Κώστας Γκόνης και Μαρία Αλημπέρτη, ο δημοτικός σύμβουλος Άργους – Μυκηνών Γιώργος Θεοδοσίου και ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Γιάννης Κελλάρης.

Όπως σημειώνουν:

«Μεγάλοι κίνδυνοι όσον αφορά στη μόλυνση του περιβάλλοντος, του Αργολικού κόλπου και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έχουν προκύψει από την προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους – Ναυπλίου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως από την ενημέρωση που είχε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργολίδας από υπεύθυνους της ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Κελλάρη Γιάννη.

Τόσο η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού, όσο και το σύστημα της αποχέτευσης παρουσιάζουν εδώ και πολλά χρόνια μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση να έχει φθάσει κυριολεκτικά στο απροχώρητο!

Τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρονται είναι:

  • Ανεπάρκεια του κεντρικού βαρυτικού αγωγού να μεταφέρει τα λύματα προς την μονάδα με αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες σε πολλά σημεία και την έξοδο ανεπεξέργαστων λυμάτων.
  • Ο υποθαλάσσιος αγωγός εκροής είναι σχεδόν κατεστραμμένος, με αποτέλεσμα την αδυναμία διοχέτευσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη.
  • Υπάρχουν μεγάλες εισροές θαλασσινού νερού στο αποχετευτικό σύστημα με αποτέλεσμα την καταστροφή της βιομάζας με επίπτωση στην ποιότητα της εκροής.
  • Σε έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται μεγάλες εισροές όμβριων και υδραυλική φόρτιση της μονάδας, με αποτέλεσμα να τίθεται εκτός λειτουργίας.
  • Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της μονάδας υπολειτουργεί λόγω παλαιότητας, χωρίς να έχει αντικατασταθεί από το 1993.
  • Η λυματολάσπη διοχετεύεται σε ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ μαζί με τα σκουπίδια με αποτέλεσμα την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, την δυσοσμίακαι κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η κατάσταση αυτή ούτε τυχαία είναι ούτε αναπόφευκτη. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σκόπιμης απαξίωσης τόσο των δημοτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες ως φορείς διαχείρισης αυτών των μονάδων, όπως είναι οι ΔΕΥΑ, όσο και των ίδιων των μονάδων με σκοπό την εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

Μέσα από την υποστελέχωση, την έλλειψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού, την απαξίωση του υπάρχοντος ελάχιστου ειδικού προσωπικού που έχει απομείνει και την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων, όλο και περισσότερες μονάδες βιολογικών καθαρισμών, όπως και ο συγκεκριμένος, παραχωρούνται μέσω συμβάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αφού ούτε η αναβάθμιση του εξοπλισμού είναι στην προτεραιότητα, ούτε η συντήρησή του γίνεται σωστά και με επάρκεια. Επιπλέον, το μεγάλο κόστος της ενέργειας και οι όποιες σοβαρές βλάβες παρουσιάζονται «επιβαρύνουν» οικονομικά τους δημότες μέσα από τα τιμολόγια.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες τόσο των δημοτικών όσο και των περιφερειακών αρχών και κυβερνήσεων για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όλοι τους έχουν συμφωνήσει με την λογική του «κόστους – οφέλους» που εμποδίζει αυτά τα έργα που είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον, την δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής, να είναι στην προτεραιότητα. Έχουν συμφωνήσει με την ανταποδοτική – εμπορευματική λειτουργία των υπηρεσιών που μεταβιβάζει το υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας των μονάδων στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα τιμολόγια και τα χαράτσια.

Δεν είναι στην προτεραιότητά τους η σύνταξη των απαραίτητων ολοκληρωμένων μελετών και η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή τεχνική παρέμβαση τόσο από την περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και από τους Δήμους Άργους –Μυκηνών και Ναυπλίου προκειμένου να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Οι όποιες μελέτες και παρεμβάσεις γίνονται αποσπασματικά χωρίς να αντιμετωπίζουν το σύνολο του προβλήματος.Παρά την άσχημη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, η προηγούμενη αρχή Τατούλη δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δηλώνοντας αναρμόδια! Η νέα περιφερειακή αρχή Νίκα κινείται στην ίδια κατεύθυνση αφού η πρόσφατη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και των ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου για την αντικατάσταση του αγωγού εκροής, είναι ανεπαρκής για το μέγεθος του προβλήματος και η όποια λύση θα δώσει θα είναι αποσπασματική.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη που υπερασπίζεται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα και πρώτα και κύρια την υγεία των κατοίκων και το καθαρό περιβάλλον καλούμε τους εργαζόμενους, όλο τον λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απαιτήσει εδώ και τώρα λύσεις για όλα τα παραπάνω προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού. Να καταδικάσει όλες αυτές τις δυνάμεις που από τη μια αποθεώνουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και από την άλλη υπερασπίζονται μέχρι κεραίας την πολιτική που οδηγεί σε  καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με ταυτόχρονους κινδύνους για την υγεία του.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το συνεχιζόμενο έγκλημα με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Να γίνουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης της μονάδας και των αντίστοιχων δικτύων μέσα από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποχέτευσης των δημοτικών διαμερισμάτων με πρώτο απ’ όλα αυτό των Μύλων για την προστασία των πηγών ύδρευσης.

Να σταματήσει άμεσα η απαξίωση των υπηρεσιών και η εκχώρηση σε εργολαβικές εταιρείες. Άμεσα  πρόσληψη μόνιμου απαραίτητου προσωπικού στις αντίστοιχες ΔΕΥΑ και τους βιολογικούς καθαρισμούς με εφαρμογή μέτρων ασφάλειας και υγιεινής».