ΠολιτισμόςΑρχείο

199 χρόνια από την απελευθέρωση της Μονεμβασιάς

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε την 199η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό της «Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

 

 

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Δημοτική Σύμβουλο κυρία Μαρία Χαραμή. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Ελκομένου, κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Χριστάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κυρία Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, Μαρία Χαραμή, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Βασίλειος Κουλουβάκος και Άννα Βλάχου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος και οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγγελώνας και Λιρών κ.κ. Σωτήρης Γεώργας και Γεώργιος Παπαδάκης.

 

 

Επίσης παρέστησαν, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Ευάγγελος Δρίβας και Νεκτάριος Γάγκας, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, η Διευθύντρια του Λυκείου Μονεμβασίας κυρία Μαρία Κουντούρη, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κυρία Γιώτα Σκάγκου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Ο Οδυσσέας Ελύτης λέει για τον ελληνισμό: «Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» , ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης». Ευχόμαστε λοιπόν η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελεί πάντα το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», να μας δείχνει το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου, που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.

 

 

 

 

monemvasianews.gr (Φώτο: Σταύρος Χριστάκος).