Να διερευνήσει τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες λόγω covid – 19, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΝΠΕ. Σχετική πρόταση κατέθεσε ο περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε από των υΠΕΣ να παραταθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου όσων απασχολούνται σε υπηρεσίες των Περιφερειών και καλύπτουν έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.
Όπως επισήμανε ένα μεγάλο μέρος από αυτούς, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τοποθετήθηκε καθυστερημένα στις υπηρεσίες. Επιπλέον τόνισε ότι λόγω της επικείμενης νέας έξαρσης της πανδημίας το προσωπικό αυτό θα πρέπει να παραμένει στις θέσεις του. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα και αν αυτό επιτρέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να ικανοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι με προ ημερών εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι (δίμηνες) συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάπτουν οι ΟΤΑ α’ και β΄βαθμού δυνάμει της παρ.1 του άρθρου 206 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) και της περ. ιε της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3812/09, μπορεί να έχουν διάρκεια έως τέσσερις (4) μήνες.
Όχι στην αποψίλωση των ΟΤΑ
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι το θετικό κλίμα και η καλή συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο σε ζητήματα που αφορούν στο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο θέσπισης κινήτρων για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των Περιφερειών. Συγκεκριμένα ο Γ. Πατούλης τόνισε: «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 πάνω από 180 στελέχη της Περιφέρειας Αττικής έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες υπουργείων. Για να περιοριστεί αυτό απαιτείται να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα και να επιτευχθεί μια ισότιμη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική Διοίκηση.
Νευραλγικές υπηρεσίες μας, όπως τα τμήματα υγειονομικού και αγορανομικού ελέγχου, λειτουργούν με τεράστια κενά. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ελεκτικοί μηχανισμοί να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε καν κατασταλτικούς ελέγχους. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μας έρχονται γνωμοδοτήσεις για αρμοδιότητες που υποτίθεται μας ανήκουν χωρίς όμως ποτέ να έχει προβλεφθεί η ταυτόχρονη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχει έρθει η ώρα να μεταβούμε από τη θεωρία στη πράξη. Αναγκαίο να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και η αυτοδιοίκηση να έχει τα εφόδια για να ανταποκριθεί στον ενισχυμένο ρόλο της».