ΠολιτικήΑρχείο

Το άγχος Ανδριανού για τον ανάβαλο

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του με θέμα την απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του ανάβαλου υπογραμμίζοντας πως η Αργολίδα έχει το τεράστιο πρόβλημα καθυστερήσεων και προτρέποντας τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει σύντομα τις διαδικασίες και τα έργα ολοκλήρωσης τόσο στο αργολικό πεδίο όσο και στην επέκταση προς Ερμιονίδα.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής:

«Η σημερινή μέρα, που η Ελλάδα γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μια πολύ δυσάρεστη μέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, για τη Δύση, τον δυτικό πολιτισμό και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης γιατί σήμερα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη, ιστορική βεβήλωση από πλευρά της Τουρκίας, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά από 86 χρόνια.

Η Τουρκία που και με την κλιμακούμενη προκλητικότητά της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο στέλνει παγκοσμίως ένα μήνυμα αχαλίνωτης έπαρσης και επιθετικότητας, αγνοεί συνεχώς σε κάθε βήμα της το διεθνές δίκαιο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι ένας επικίνδυνος ταραξίας που απροκάλυπτα ακολουθεί αναθεωρητική πολιτική και αδιαφορεί για τη διεθνή νομιμότητα και σταθερότητα, επιδιώκει ενεργά την σύγκρουση, και θεωρεί ότι Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό που θέλει και την εξυπηρετεί

Κι αυτή την αλήθεια, οφείλουμε να υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία στους εταίρους και συμμάχους μας, πράγμα το οποίο κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης οφείλουμε να υπογραμμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την ενότητά μας, την ετοιμότητα και τη βούλησή μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις αυτές αποτελεσματικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που απλοποιεί σημαντικά το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας οικονομικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς ανάπτυξης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υδατοκαλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τις κτηνιατρικές δραστηριότητες, την εκτροφή και εμπορία ζώων συντροφιάς.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, με την πλειονότητα των παραγωγών να δίνουν καθημερινά με άνιση μάχη επιβίωσης, η κυβέρνηση αποδεικνύει και με το παρόν νομοσχέδιο ότι αφουγκράζεται την κραυγή αγωνίας των γεωργών και κτηνοτρόφων και προχωρά στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου.

Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος πρώτης προτεραιότητας της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η μεταρρύθμιση του κράτους σε κάθε πτυχή και έκφανσή του ώστε να εξελιχθεί σε αρωγό κάθε δημιουργικής προσπάθειας για την ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή.

Ήδη είναι ορατά και αισθητά τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, καθώς με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν κάθε Υπουργείο και κάθε πεδίο της δημόσιας δράσης, εξαλείφονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, απαλλάσσεται ο πολίτης και ο επαγγελματίας από την ανάγκη να αφιερώσει πολύτιμες εργατοώρες στις συναλλαγές του με το κράτος, αντιμετωπίζεται ριζικά και αποτελεσματικά η αβεβαιότητα με τη θέσπιση διάφανων, δίκαιων, καθολικών κανόνων για όλους.

Ιδιαίτερα μάλιστα για τον πρωτογενή τομέα, αυτή η αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής έχει τεράστια σημασία. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν συχνά καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, ταλαιπωρούνται με δαιδαλώδεις διαδικασίες, υφίστανται συχνά τις άδικες και σκληρές επιπτώσεις της αβεβαιότητας στις σχέσεις τους με το κράτος.

Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον όπου συχνά το κόστος παραγωγής αυξάνεται την ώρα που μειώνονται οι τιμές παραγωγού για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, των φυτονόσων και των ζωονόσων συχνά ξεκληρίζουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον, οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι αποδεικνύουν καθημερινά με την δημιουργικότητα και την εργατικότητά τους, με την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν, τις μεγάλες προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Και μέσα από μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, όπως αυτές που προωθούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον Υπουργό κ. Βορίδη, τους Υφυπουργούς και τους συνεργάτες του, με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα για παράδειγμα για τις κτηνοτροφικές και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις και τις ιχθυοκαλλιέργειες, δίνεται στους παραγωγούς η ευκαιρία να αναπτύξουν με μεγαλύτερη ελευθερία τα δημιουργικά τους σχέδια, με τον ίδιο πάντα σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτική χρονική περίοδο απάντησης του κράτους στα σχετικά αιτήματα έγκρισης. Με αυτό τον τρόπο, το βάρος της διαδικασίας περνά συμβολικά και ουσιαστικά από τον πολίτη στο κράτος, το οποίο με την κατάλληλη βεβαίως στελέχωση και υποδομή καλείται να λειτουργήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ιδιαίτερα επίσης θέλω να σταθώ στις προβλέψεις που ενισχύουν τη δυνατότητα συνεργασίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, διευρύνοντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουν οι ΟΤΑ στη διάθεσή τους και παρέχοντας νέες θεσμικές δυνατότητες συμπράξεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα.

Είναι ένα βήμα που φέρνει τους ειδικούς επιστήμονες πιο κοντά στη διαδικασία της παραγωγής, ενισχύοντας τις δυνατότητα προστιθέμενης αξίας για τους παραγωγούς μας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Επειδή άκουσα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα στους 12 μήνες που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας στον τομέα αυτό θέλω να σας υπενθυμίσω ότι διαπραγματευόσασταν το 2018 τη νέα ΚΑΠ με 18,2 δις και εμείς καταφέραμε τελικά ο προϋπολογισμός για τον αγροτικό τομέα να είναι 19,501 δις. Να θυμίσω για το θέμα της ΔΕΗ και την επανασύνδεση λόγω της οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν το ρεύμα για τις αρδεύσεις οι αγρότες, ότι με 15% προκαταβολή και ρυθμίσεις τους δόθηκε η δυνατότητα όταν εσείς είχατε προκαταβολές 30% και 40%. Να θυμίσω την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ στους αγρότες που καλούνταν να πληρώσουν από το επόμενο βήμα. Να θυμίσω για παράδειγμα στους κτηνοτρόφους που προχώρησε η κυβέρνηση στην αποζημίωση 4 ευρώ ανά ζώο, στους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών που δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω του κορονοϊού εκτός νομού παραγωγής και βεβαίως τους παραγωγούς ανθέων.

Βεβαίως αυτές οι διαδικασίες χρειάζονται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευελπιστούμε ότι θα έρθει σύντομα ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν αυτή την πολύτιμη ανάσα για την οικονομική τους επιβίωση.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προχωρά, στηρίζει τους αγρότες, στηρίζει τα προϊόντα υψηλής αξίας που παράγουν γιατί είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Με πρωτοβουλίες λοιπόν όπως αυτές που καταγράφονται στο παρόν νομοσχέδιο, και με την ευρύτερη αλλαγή νοοτροπίας που θα μειώσει γραφειοκρατικά κόστη και ταλαιπωρία και θα καταστήσει επιτέλους το κράτος πραγματικό αρωγό στον παραγωγό, μπορούμε να διασφαλίσουμε για την πρωτογενή παραγωγή του τόπου μας το μέλλον που της αξίζει και βεβαίως με την υλοποίηση και των μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα αρδευτικά – άκουσα και τον Υφυπουργό και πιστεύω ότι θα ακούσουμε και τον Υπουργό σε λίγο, η Αργολίδα έχει το τεράστιο πρόβλημα καθυστερήσεων στο έργο του Αναβάλου. Πιστεύουμε κύριε Υπουργέ, επειδή γνωρίζετε το έργο πάρα πολύ καλά ότι θα προχωρήσετε σύντομα τις διαδικασίες και τα έργα ολοκλήρωσης τόσο στο αργολικό πεδίο όσο και στην επέκταση προς Ερμιονίδα». 

Δείτε το σχετικό βίντεο: