ΚοινωνίαΑρχείο

Βάσεις 2020: Πού θα κινηθούν στα τμήματα του Ναυπλίου και της Πελοποννήσου

Εκτιμώμενη πτώση στις βάσεις του 2020 για τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στο Ναύπλιο, προβλέπεται με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών. Έτσι λοιπόν το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Τμήμα Ψηφιακών & Παραστατικών Τεχνών, πιθανότατα θα παρουσιάσουν πτώση βάσεων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία εισαγωγής σε αυτά με χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με πέρσι.

Ανάλογη εικόνα αναμένεται και στα περισσότερα από τα τμήματα της Πελοποννήσου, καθώς όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τμημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια.

Η γενική εικόνα είναι ότι έχουµε µια µετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόµος προς το Πανεπιστήµιο. Παρότι είχαµε συνολική µείωση των υποψηφίων κατά 1.827, είχαµε αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά 923. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των βάσεων στο 4ο Πεδίο για ακόµη µία χρονιά. Αντίστοιχα έχουµε µείωση των υποψηφίων στο 2ο Πεδίο, µε συνέπεια όσοι έµειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.

Ο επιχειρούµενος περιορισµός των µετεγγραφών, πιστεύεται πως έχει επηρεάσει τον τρόπο που δήλωσαν τις σχολές στο µηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς αναμένεται να µειωθεί ο αριθµός αυτών που επέλεξαν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας, υπό τον φόβο του εγκλωβισµού σε µια σχολή στην περιφέρεια, σημειώνει ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Η βάση µετεγγραφής που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τµήµατος µείον 2.750 µόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όµως, τη βάση του κάθε τµήµατος, αφού οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, συνεπώς θα πρέπει να µαντέψουν τι θα γίνει, πράγµα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναµένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες, µε συνέπεια τον περιορισµό των µετεγγραφών, ο οποίος θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τµηµάτων, που επίσης δεν µπορεί να υπολογιστεί.

Υπάρχει ακόµη η οικονοµική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που µπορεί να επιδεινώθηκε µε την κρίση του κορωνοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να µην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η επίπτωση της αλλαγής στον τρόπο που δηλώνουν οι υποψήφιοι τις σχολές θα είναι να ανοίξει η ψαλίδα µεταξύ των τµηµάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη µε τα τµήµατα στην περιφέρεια. ∆ηλαδή περιµένουµε να πέσουν οι βάσεις πιο πολύ στην περιφέρεια απ’ ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά δεν είναι µετρήσιµα µεγέθη, θα τα δούµε µε την ανακοίνωση των βάσεων και συνεπώς δεν µπορούν να συνυπολογισθούν στην παρούσα εκτίµηση.

Η εκτίμηση για τα τμήματα του Ναυπλίου:

 

Οι πίνακες με τις εκτιμώμενες βάσεις σε όλα τα τμήματα: