Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Επίδαυρο για τους «Πέρσες»

Κυριάκος Μητσοτάκης Μαρέβα Επίδαυρος

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να παρακολουθήσει τους Πέρσες του Δημήτρη Λιγνάδη με πρωταγωνίστρια την Λυδία Κονιόρδου, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους συντελεστές της παράστασης που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020. Μαζί του η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

 

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης βρεθεί στην πρώτη ανάγνωση του έργου στις αρχές Ιουλίου, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τότε είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο,το οποίο χαρακτήρισε επίκαιρο, ήταν απολύτως διαβασμένος για αυτό και συζητούσε με τον ίδιο τον Λιγνάδη και την πρωταγωνίστριά του Λυδία Κονιόρδου για τα μηνύματά του.

Μάλιστα φεύγοντας από το Κτίριο Τσίλερ βεβαίωσε τον διευθυντή του Εθνικού πως δεν μπορεί να λείψει από την παράστασή του και πως θα σπεύσει να την δει στην Επίδαυρο, όπως και έκανε.

 

Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.
Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.

Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους.

Photos: Κατερίνα Κουρτέλη

Exit mobile version