ΚοινωνίαΑρχείο

Οι εθελοντές του Αρχέλοντα ήρθαν τη στιγμή που έπρεπε

Παρόλο που τα περισσότερα διεθνή εθελοντικά προγράμματα διατήρησης ακυρώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, αποφάσισε να συνεχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή η παρατεταμένη περίοδος με αβεβαιότητα και περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια και η ανάγκη εξάλειψης των κινδύνων από μολύνσεις του COVID-19 στα προγράμματά του, οδήγησε στη διαμόρφωση ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των εθελοντών που συμμετέχουν κάθε εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει στις ενημερώσεις του ο σύλλογος, «Οι εθελοντές μας από το εξωτερικό φτάνουν την κατάλληλη στιγμή για τα χελωνάκια»

«Ήδη έχουν καλυφθεί οι περισσότερες θέσεις εθελοντών. Δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις εθελοντών που έχουν ξαναέρθει στα προγράμματά μας και όσων επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των εθελοντών που επιβεβαιώθηκε τελικά για τη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία και το Κέντρο Διάσωσης, είναι λιγότερος από το μισό των προηγούμενων ετών. Τα προγράμματα του Ρεθύμνου και του Λακωνικού υλοποιούνται από προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέχρι 5 εθελοντές που θα μείνουν μέχρι το τέλος της περιόδου ωοτοκίας. Οι παραλίες ωοτοκίας των Χανίων, της Μεσσαράς στην Κρήτη και της Κορώνης στη νότια Πελοπόννησο παρακολουθούνται μέχρι στιγμής από τοπικούς εθελοντές. Τα προγράμματα του Αμβρακικού και της Δυτικής Ελλάδας θα υλοποιηθούν από το προσωπικό σε άλλες ημερομηνίες.

Καθώς η περίοδος ωοτοκίας προχωράει θα εκκολαφθούν σύντομα οι νεοσσοί, φέρνοντας ένα χαμόγελο σε όλους μας. Οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ θα είναι εκεί ερευνώντας τις παραλίες για να καταγράψουν την εκκόλαψη των φωλιών, μόνο που φέτος οι εκπαιδευμένοι εθελοντές δεν θα έχουν χρόνο να σκιάσουν φωλιές πριν εκκολαφθούν. Σε συγκεκριμένους τομείς ωοτοκίας στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στο Λακωνικό, στην Κορώνη, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στη Μεσσαρά θα χρειαστεί η τοπική κοινωνία να δώσει προσοχή. Σε αυτά τα σημεία, υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις και / ή δημόσια φώτα ακριβώς δίπλα στην παραλία. Εάν τα φώτα δεν χαμηλώσουν, καλυφθούν ή σβήσουν τελείως μετά τις 11 το βράδυ, χιλιάδες νεοσσοί θα χάσουν τον δρόμο τους και θα καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα. Σχετική υπενθύμιση από τον ΑΡΧΕΛΩΝ θα φθάσει σύντομα στις τοπικές αρχές.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν τη μείωση της φωτορρύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας. Οι τοπικές αρχές και οι επιχειρήσεις τις γνωρίζουν. Όμως, άραγε αυτές οι καφετέριες, ξενώνες, τα ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια κοντά στις παραλίες θα καλύψουν τα φώτα τους τις επόμενες εβδομάδες; Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ειδήσεις, σύντομα.»

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού.