ΟικονομίαΑρχείο

Πρωταθλητής το Αγιωργήτικο στον πράσινο τρύγο

Αιτήματα για εκτάσεις 4.984,1 στρεμμάτων με οικονομική ενίσχυση 1.350.707 € υπεβλήθησαν από τους αμπελουργούς προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο του πράσινου τρύγου. Εκτιμάται ότι το βραχύ περιθώριο (ουσιαστικά τριών ημερών) υποβολής αιτημάτων για ένταξη στο μέτρο και η καθυστέρηση έγκρισης του μέτρου ως προς τη φάση ανάπτυξης των αμπελώνων, είναι οι αιτίες που συνέβαλλαν στην μειωμένη απορρόφηση του προϋπολογισμού, ο οποίος έχει εγκριθεί στο ύψος των 2.000.000 €.

Η ΚΕΟΣΟΕ επεξεργάσθηκε τα δεδομένα του ΥΠ.Α.Α.Τρ, τα οποία απεικονίζουν το ενδιαφέρον των αμπελουργών για τις κυριότερες ποικιλίες και τις γεωγραφικές περιοχές ως εξής:

Πράσινος Τρύγος

Τι είναι ο πράσινος τρύγος

Πράσινος τρύγος είναι η διαδικασία αφαίρεσης τσαμπιών από το αμπέλι όταν αυτά είναι ακόμη άγουρα, προκειμένου να μειωθεί η απόδοσή του. Στη Γαλλία είναι γνωστός ως vendange verte.

Ο πράσινος τρύγος είναι μια σύγχρονη πρακτική για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Αφαιρώντας τα μικρά ακόμη άγουρα στέμφυλα, αναγκάζει το αμπέλι να αφιερώσει όλη του την ενέργεια στην ωρίμανση και την ενίσχυση των τσαμπιών που θα απομείνουν. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη ωρίμανση και  η συμπύκνωση των γευστικών συστατικών σε λιγότερα σταφύλια. Με τη σωστή οινοποίηση, αυτά μπορούν να δώσουν εξαιρετικά κρασιά.

Στον αντίποδα, η αυξημένη παραγωγή έχει συνήθως δίνει σταφύλια χωρίς χαρακτήρα από τα οποία παρασκευάζεται εξίσου αδιάφορο κρασί.