ΕλλάδαΑρχείο

Συναγερμός για κορωνοϊό: Με μάσκα τον Αύγουστο, χωρίς πανηγύρια και όρθιους στα κλαμπ. Περιορισμός ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές, καθώς έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής 31 Ιουλίου, καθώς και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν νέο άλμα των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι επεκτείνεται όλο τον Αύγουστο η απαγόρευση των πανηγυριών, καθώς και η χρήση της μάσκας.

Επίσης, επεκτείνονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι τίθεται όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κλπ.
Επιπλέον απαγορεύεται να υπάρχουν όρθιοι πελάτες στα κέντρα διασκέδασης.

Ο κος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε με μάσκα στη συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε τα αυστηρότερα μέτρα που είναι πλέον σε ισχύ. Όπως δήλωσε «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, χωρίς πανικό αλλά με ευθύνη και συνέπεια και να τηρούμε πιστά τα μέτρα που ισχύουν».

Επισημαίνεται ότι ο κορωνοϊός έχει σαρώσει τον πλανήτη, καθώς καταγράφονται σχεδόν 700.000 νεκροί και πάνω από 17.000.000 κρούσματα.

Στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.477 εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες. Τα 1.267 (28.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.218 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 53 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 55.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Νεκρός από κορωνοϊό είναι ένας ηλικιωμένος άντρας στην Πελοπόννησο.

Συνολικά  οι νεκροί από Covid-19 έφτασαν τους 206. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσημα τον αριθμό του τελευταίου 24ώρου, ο οποίος έχει φτάσει στα 78, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αναλυτικά:
10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
7 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
24 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4477, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
 

Τα νέα μέτρα

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας είναι:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός από τους χώρους εστίασης από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου και στις εκκλησίες. Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
όλο τον Αύγουστο παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών.
Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα μετατροπής χρήσης του χώρου σε τραπεζοκαθίσματα.
Τίθεται όριο 100 ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων στις παραλίες.
Αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία και απαγόρευση επίσκεψης ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία μέχρι το 15αύγουστο.
Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.