ΠολιτισμόςΑρχείο

Υπαίθριο μουσείο μοντέρνας τέχνης το Ναύπλιο (Pics)

Ένας στίχος από τους διαλόγους του Νίκου Καρούζου «ντύνει» την έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στον πεζόδρομο Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Ναύπλιο. «Ούτε που μας δόθηκε μία εξήγηση για το άρωμα των λουλουδιών…», έλεγε ο Ναυπλιώτης ποιητής. Η τέχνη «άνθισε» από 14 καλλιτέχνες, σε μία αναπαράσταση της αλληλοεισχώρησης φυσικού και αστικού τοπίου, με διάμεσο μια τέχνη ανοιχτή και προσβάσιμη για όλους. Ένα υπαίθριο μουσείο μοντέρνας τέχνης σε ένα από τους κεντρικότερους πεζόδρομους της πόλης.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων που στοχεύει να αναδείξει τη συγκινησιακή δυνατότητα της τέχνης να κατανοεί και να ερμηνεύει τις επιλογές του ανθρώπου που αφορούν τη δόμηση του κοινωνικού του χώρου αλλά και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται όταν αυτές οι επιλογές είναι επιβεβλημένες από τις σύγχρονες συνθήκες μαζικοποίησης σε αντιδιαστολή με τη βαθιά, αρχέγονη ανάγκη του για αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον.

 

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Θανάσης Καλαντζής, Νίκος Λαμπρινός, Μάγδα Μάρα, Νίκος Μαρίνης, Ναυσικά Ξυπολιά, Kristian Ξυπολιάς, Γιούλα Παπαδοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπαχρήστος, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιάννης Σκαλτσάς, Ventseslav Iotoff και Francesco Moretti. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Φαίη Τζανετουλάκου.

Η υπαίθρια έκθεση που ξεκίνησε χθες, θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

 

 

Όπως σχολίασε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος:

«Η τέχνη κι ο πολιτισμός γίνονται εργαλείο στην κατανόηση του περιβάλλοντος και στην προσέγγιση του από καλλιτεχνική σκοπιά, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες αλλά και θέληση του ανθρώπου να αισθανθεί ξανά μέρος του κι όχι απέναντί του».

 

 

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη σημειώνει:

«Σύγχρονη Τέχνη σε δημόσιο χώρο (πεζόδρομος Βασιλέως Κωνσταντίνου)! Οι πρώτες σκέψεις και οι πρώτοι στόχοι μας παίρνουν σάρκα και οστά…

Συγχαρητήρια στην επιμελήτρια της έκθεσης κ. Φαίη Τζανετουλάκου και σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν με εξαιρετικές δημιουργίες. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια και προσωπικές ευχαριστίες στην Βασιλική Σαγκιώτη για την καθοριστική συμβολή της και σε αυτή την έκθεση.

Σήμερα έγινε μια καλή αρχή! Με στόχο να φτάσουμε στην αρχική μας πρόταση – δέσμευση να γίνει η πόλη μας Εικαστικός Προορισμός του καλοκαιριού, θα δουλέψουμε μεθοδευμένα και με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε τους ανθρώπους της τέχνης της πόλης μας!

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ δίνει νέα διάσταση και πνοή στην Τέχνη».