ΟικονομίαΑρχείο

Κακά μαντάτα για τον τουρισμό: Φοβούνται λουκέτα για ξενοδοχεία σε Ναύπλιο, Άργος, Τολό

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία στην Αργολίδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία στο ξεκίνημα του Αυγούστου, του τελευταίου μήνα της high season, όπως την αποκαλούν οι επαγγελματίες του τουρισμού. Ο κορωνοϊός έχει κάνει πολύ επιφυλακτικότερους τους ταξιδιώτες και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μην ταξιδέψουν φέτος για διακοπές, κυρίως από το εξωτερικό.

Η έρευνα του «Αναγνώστη Πελοποννήσου» σε ξενοδοχεία της περιοχής, στο Ναύπλιο, το Τολό και το Άργος δείχνει ότι οι προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή του Ιούλη στους ξενοδόχους και όλους όσους ασχολούνται με επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, δεν επιβεβαιώνονται.

Εκτός από την έξαρση των κρουσμάτων στο εξωτερικό που υποχρέωσε σε αλλαγή πλάνων τους μεγάλους tour operators, έντονος είναι ο προβληματισμός στους επαγγελματίες του κλάδου και για τη διστακτικότητα που υπάρχει και στον εσωτερικό τουρισμό. Ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι τα δύο προγράμμματα επιδότησης διακοπών που έτρεξαν (Κοινωνικός Τουρισμός & Τουρισμός για Όλους), θα φέρουν κάποιους εγχώριους επισκέπτες παραπάνω.

«Καταστροφική σεζόν – Θα κλείσουν ξενοδοχεία»

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) Πέτρος Κουτσόπουλος μιλάει στον «Α» με δραματικούς τόνους: «Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει στον τουριστικό τομέα. Είναι απελπιστικά άσχημη η κατάσταση που βιώνουμε. Πρόκειται για μία καταστροφική τουριστική σεζόν. Θα κλείσουν ξενοδοχεία. Όμως δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο με τον κορωνοϊό. Είναι τρομακτική η μείωση των κρατήσεων. Όσες διανυκτερεύσεις κι αν υπάρξουν στο εξής».

Ο κος Κουστόπουλος από τη θέση του στον ΤΟΠ μιλάει καθημερινά με συναδέρφους του ξενοδόχους από όλη την Πελοπόννησο και την Αργολίδα. Όπως τονίζει, «μετά τις 15 Αυγούστου τελειώνει η σεζόν, αφού οι Έλληνες πελάτες μαζεύονται στα σπίτια τους εν΄ όψει του Φθινοπώρου και του ανοίγματος των σχολείων, αν ανοίξουν βέβαια».

Παράλληλα επισημαίνει: «Οι ξενοδόχοι εξοπλίζονται για να εφαρμόσουν τα μέτρα πρστασίας κατά του κορωνοϊού, με πολυδάπανο τρόπο. Όμως μετά τις 15 Αυγούστου εγκυμονούν κίνδυνοι, κάτι που ήδη φαίνεται με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που έρχεται. Η Πελοπόννησος παρότι θεωρείται καθαρή από κρούσματα Covid και το “εκμεταλλευόμαστε” ως “πιστοποιητικό ασφαλείας”, φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά πλέον τώρα, με την επιβολή μάσκας».

Η καταστροφή διαφάνηκε σύμφωνα με τον κο Κουτσόπουλο από νωρίς: «Τα ξενοδοχεία δεν δούλεψαν το Πάσχα που περίμεναν, ούτε με τις σχολικές εκδρομές, ούτε τον Ιούνιο, Ιούλιο, όσο περίμεναν. Οι 15 μέρες δουλειάς του Αυγούστου δεν φτάνουν ούτε για να καλυφθούν τα έξοδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν ξένοι και μετά τις 15 Αυγούστου, όμως μας ανησυχεί μήπως δεν ισχύσει αυτό, με τα μέτρα που βλέπουμε να λαμβάνονται. Επίσης εξαρτάται τί θα γίνει από τα μέτρα που θα λάβουν και οι άλλες χώρες. Όλη η Ευρώπη περνά κρίση. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά. Με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει η τουριστική αγορά».

Ο Πέτρος Κουτσόπουλος είναι επίσης ξενοδόχος στο Άργος και τονίζει ιδιαίτερα για την περιοχή του: «Στο δήμο Άργους Μυκηνών λειτουργούν δέκα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στις περιοχές της παραλιακής των Μύλων και αλλού. Όσο δουλεύουν οι αντιπρόσωποι υπάρχουν κάποιες κρατήσεις, όμως δεν αρκούν. Δεν είναι καλές οι μέρες που διανύομε. Οι τιμές είναι ήδη μειωμένες».

Η κατάσταση σε Ναύπλιο και Τολό

Θέσαμε τέσσερα ερωτήματα σε ξενοδόχους της περιοχής:

  1. Επιβεβαιώνεται η επέκταση της σεζόν;
  2. Ποια είναι η μέση πληρότητα του Ιουλίου;
  3. Ποια είναι η πρόβλεψη για τον Αύγουστο;
  4. Υπάρχουν εκπτωτικά πακέτα και πόσο βοηθούν;

Ο κος Νίκος Ντάνος είναι ξενοδόχος στο Ναύπλιο. Η κατάσταση είναι δραματική σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει: «Είναι ζημιογόνα η χρονιά για το Ναύπλιο. Δεν βγάζουμε ούτε καν τα έξοδα. Ήδη λειτουργούμε με μειωμένο προσωπικό, μόνοι μας».

Ο κος Ντάνος υποστηρίζει ότι δεν επιβεβαιώνεται η επέκταση της σεζόν: «Ακυρώνονται κρατήσεις συνεχώς από ξένους που είχαν κλείσει από το χειμώνα. Νέες κρατήσεις δεν υπάρχουν. Μόνο Έλληνες έρχονται πλέον τα Σαββατοκύριακα στο Ναύπλιο. Το 10% αυτών που ενδιαφέρονται κάνουν μία διανυκτέρευση, ενώ το 90% διανυκτερεύουν μόνο Σάββατο».

Η μέση πληρότητα σημειώνει ο κος Ντάνος στο Ναύπλιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 25%. Όπως τονίζει για τον Αύγουστο, «από κρατήσεις που ήδη έχουν γίνει η πληρότητα είναι 14%. Δύσκολο να ξεπεράσουμε το 30%. Εκτιμούμε ότι το Σεπτέμβρη ότι η πληρότητα θα κυμανθεί από 20% έως 25%. Είμαστε μικρή μονάδα και δεν έχουμε πακέτα από το εξωτερικό. Αυτό συμφέρει τα μεγάλα ξενοδοχεία. Στο Ναύπλιο η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είμαστε με λίγα δωμάτια. Οπότε δεν συμμετέχουμε και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ.»

Λίγο καλύτερη από το Ναύπλιο φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στο Τολό. Ο κος Δημήτρης Σκαλίδης, ξενοδόχος στο Τολό, με μακροχρόνια εμπειρία στον τουριστικό κλάδο σημειώνει: «Είναι ζημιογόνα η φετινή σεζόν. Στην καλύτερη περίπτωση να έρθει μία η άλλη. Με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για την κορωνοϊό έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος».

Όπως εκτιμά ο κος Σκαλίδης από τα στοιχεία που έχει μέχρι αυτή τη στιγμή, «δεν επιβεβαιώνεται η επέκταση της σεζόν που όλοι ελπίζαμε. Το 80% των πελατών μας εφέτος είναι από την εσωτερική αγορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διανυκτερεύσεων είναι από προγράμματα. Όμως οι δικαιούχοι δεν διαβάζουν τους όρους και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση να εξηγούμε. Έχουμε πολλές ακυρώσεις από κρατήσεις που είχαν γίνει από το εξωτερικό. Το Σεπτέμβρη που ελπίζαμε δεν θα πάρουμε ανάσα. Θα φυτοζωήσουμε. Μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο υπάρχει κίνηση».

Εκτιμά ότι η μέση πληρότητα τον Ιούλιο στο Τολό κυμάνθηκε στο 50%. Τον Αύγουστο εκτιμά ότι η πληρότητα θα κυμανθεί από 70% έως 75%. Αντίθετα το Σεπτέμβρη δεν αναμένεται να έχουμε εσωτερικό τουρισμό, αλλά μόνο από το εξωτερικό. Εκτιμούμε ότι η πληρότητα θα κυμανθεί από 30% έως 40%, καταλήγει.

«Τα ξενοδοχεία άνοιξαν όχι γιατί περιμένουν έσοδα»

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων «Είναι απόλυτα σαφές σε όλους μας πως τη φετινή χρονιά στόχος μας είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας και να διαφυλάξουμε, παράλληλα, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Επειδή ωστόσο τα προβλήματα που βιώνουμε είναι πολλά και πολύ φοβούμαστε πως όσο μπαίνουμε μέσα στη σεζόν θα γίνονται περισσότερα θα πρέπει, πέραν του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα που θα είναι εξίσου δύσκολη, να ληφθούν και επιπλέον μέτρα άμεσα, με κατεύθυνση τόσο την ενιαία αντιμετώπιση των τουριστών που εισέρχονται στη χώρα μας, όσο και την περαιτέρω ελάφρυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο».

Και προσθέτουν: «Τα ξενοδοχεία άνοιξαν όχι γιατί περιμένουν να έχουν έσοδα. Το έπραξαν γιατί θεώρησαν πως αυτό ήταν το σωστό για την Ελλάδα μας και τον τουρισμό μας. Το έπραξαν αν και γνωρίζουν πως με αυτό τον τρόπο απλώς θα μεγαλώσουν την δεδομένη οικονομική ζημιά τους και φοβούνται πως σε περίπτωση τυχόν κρούσματος θα υποστούν άνευ λόγου και αιτίας τεράστια δυσφήμιση. Δυστυχώς, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, χρειάζεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να μην υποχρεωθούν να διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ