Μητσοτάκης στη Ρόδο: Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου

Η καθυστέρηση και η αναβλητικότητα των αρμόδιων υπουργείων για τη διατήρηση της δημοσίευσης των Διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020 τέθηκε υπόψιν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, από τον Α’ Αντιπροέδρου της ΕΙΕΤ Σταύρο Μάτση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΕΤ παρέδωσε απευθείας στον κο Μητσοτάκη επιστολή της Ε.Ι.Ε.Τ. στην οποία επισημαίνεται η αναγκαιότητα της διατήρησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων (Διακηρύξεων κ.α.) στον Περιφερειακό Τύπο ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας, ενώ τυχόν κατάργηση τους θα επιφέρει ένα ακόμη δυνατό πλήγμα στον Περιφερειακό Τύπο και στις 232 εβδομαδιαίες και ημερήσιες εφημερίδες που έχουν το δικαίωμα δημοσιεύσεων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. 

Επίσης, παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ένωσης κ. Φώτη Πανταζή, η οποία αντικρούει με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο τον… διαχρονικό ισχυρισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο αποτελεί “μνημονιακή υποχρέωση” της χώρας. 

Στην γνωμοδότηση του κ. Πανταζή αποτυπώνεται η πρόταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, από την οποία προκύπτει ότι ο ΟΟΣΑ όχι μόνο δεν προτείνει την κατάργηση των δημόσιων καταχωρήσεων, αλλά αντίθετα επιδοκιμάζει την διατήρηση τους λέγοντας «(…) τα κριτήρια αυτά είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διανομή των δημόσιων δημοσιεύσεων, και ταυτόχρονα να παρασχεθεί σε σταθερές εφημερίδες οικονομική ενίσχυση».

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΙΕΤ, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ε.Ι.Ε.Τ. ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση το θέμα θα εξεταστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου.