ΠολιτισμόςΑρχείο

Εναέρια περιήγηση στην αρχαία Κορινθία (video)

Η αρχαία Κορινθία κάλυπτε μια έκταση 900 τ. χλμ. και περιέλαμβανε πολλές σημαντικές τοποθεσίες: Ακροκόρινθος, Ιερό Ασκληπιού, Ναός Απόλλωνα, Ιερό Ήρας Περαχώρας, Ισθμία, Ιερό Ποσειδώνα, Ιερό Δήμητρας και Κόρης, Διολκός, Λεχαίον, Τενέα, Σολυγεία, Κεχρεές, Εξαμίλια είναι οι κυριότερες από αυτές, τις οποίες συμπεριέλαβε σε ένα μοναδικό βίντεο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. 

Λίγα Λόγια για την Αρχαία Κορινθία

Τα όρια της Αρχαίας Κορινθίας έφταναν μέχρι την Μεγαρίδα. Προς νότο, συνόρευε με τις Κλεωνές και την Αργολίδα. Δυτικά, γειτνίαζε με την Σικυωνία. Στα ανατολικά, είχε θαλάσσια σύνορα με την Αίγινα. Μέσα στα τείχη, στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, αναπτύχθηκε η πόλη της Κορίνθου, το πολιτικό κέντρο της Κορινθίας, η οποία ήδη από τον 8ο αι. π.Χ. ήταν μια πλούσια και ισχυρή «πόλη – κράτος». 

Η αρχαία Κόρινθος είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, του επιβλητικού λόφου που κυριαρχεί στο τοπίο. Η πόλη έχει θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Στα βόρεια, απλώνεται μια εύφορη πεδιάδα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Από τον 7ο αι. π.Χ. τείχη προστάτευαν την πόλη. Τον 5ο αι. π.Χ. κατασκευάστηκαν τα «Μακρά Τείχη», που ένωναν την Κόρινθο με το λιμάνι του Λεχαίου. 

Η καρδιά της αρχαίας Κορίνθου χτυπούσε στην περιοχή γύρω από τον Ναό του Απόλλωνα και το Θέατρο. Εκεί, ήταν οργανωμένη η πολιτική και θρησκευτική ζωή της πόλης, αν και θεότητες, όπως ο Ασκληπιός, λατρεύονταν σε ιερά στις παρυφές της πόλης. Τα εργαστήρια των κεραμέων και των άλλων τεχνιτών ήταν ένα ιδιαίτερα ζωντανό κομμάτι της πόλης. 

Για τις συνοικίες των Κορινθίων δεν γνωρίζουμε πολλά, καθώς λίγα μόνο σπίτια έχουν ανασκαφεί. Κρήνες και πολυάριθμα πηγάδια τροφοδοτούσαν την πόλη με νερό από τον Ακροκόρινθο. Τα νεκροταφεία απλώνονταν έξω από τα τείχη, αν και ταφές έχουν βρεθεί και στο εσωτερικό, έθιμο που δεν συνηθίζεται σε άλλες πόλεις.

Στην ύπαιθρο χώρα υπήρχαν διάσπαρτοι μικρότεροι οικισμοί, οι λεγόμενες κώμες. Ορισμένα ονόματά τους μάς είναι γνωστά από τις αρχαίες πηγές: Σολυγεία, Τενέα, Κρομμυὼν, Σιδοῦς, Θερμά, Πείραιον, Οἰνόη, Λέχαιον, Κεγχρεαὶ, Σχοινοῦς, Ἀσαὶ, Κρώμνα, Μαυσὸς, Μέλισσος, Βουκέφαλος, Πέτρη.

Δείτε το βίντεο με τις σημαντικότερες τοποθεσίες της αρχαίας Κορινθίας: