ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο Νοταράς της Κορινθίας που για χάρη του αψήφησαν τα μέτρα στην Κεφαλλονιά! (video)

Ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς, γεννημένος στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1509, μέλος της μεγάλης οικογένειας των Νοταραίων που είχαν έλθει στην Κορινθία μετά την Άλωση της Πόλης. Ο άγιος αφού περιηγήθηκε σε διάφορες μονές στην ανατολική Μεσόγειο, το 1559 κατέληξε στην Κεφαλονιά όπου ίδρυσε το μοναστήρι του. 

Ο Άγιος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579, δεδομένου όμως ότι τη μέρα αυτή γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μνήμη του Γεράσιμου Νοταρά μετατέθηκε από την Εκκλησία την επόμενη, δηλαδή στις 16 Αυγούστου κάθε έτους. 

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου στο ομώνυμο μοναστήρι της Κεφαλονιάς, πραγματοποιείται μέγας εσπερινός και την επόμενη, σαν σήμερα δηλαδή, 16 Αυγούστου γίνεται η πανηγυρική θεία Λειτουργία, ενώ αργότερα το απόγευμα πραγματοποιείται η λιτανεία του σκηνώματος του αγίου, η οποία συγκεντρώνει πλήθος πιστών. Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης αυτής είναι ότι οι πιστοί ξαπλώνουν κατάχαμα, και το σκήνωμα του Αγίου περνάει από πάνω τους. 

Φέτος, όπως είναι γνωστό, οι λιτανείες απαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, γεγονός όμως που δεν εμπόδισε τους Κεφαλλονίτες να τελέσουν το έθιμό τους, αν και επί τροχάδην!

Έτσι λοιπόν, όπως μεταδίδει το kefaloniapress.gr εντελώς ξαφνικά μετά τη λήξη της τέλεσης της θείας λειτουργίας στην μικρή εκκλησία της Μονής του Αγίου Γερασίμου, ξεκίνησε η μικρή λιτανεία του ιερού σκηνώματος προς τον μεγάλο ναό της Μονής.

Η λιτανεία έγινε στις 13.00 το μεσημέρι, σχεδόν τροχάδην, προς αποφυγή συνωστισμού κυρίως με τους πιστούς που ξαπλώνουν για να περάσει το ιερό σκήνωμα άνωθεν του σώματός τους. Συνολικά διήρκησε έξι λεπτά, με μεγάλο άγχος από τους ιερείς για τη τήρηση των μέτρων.

Δείτε το βίντεο από τη λιτανεία: