Αρχείο

Μυρτώο πέλαγος: Σεισμός με “αμορτισέρ”

Σαν να έκανε απόσβεση και να σε ξανασήκωνε ήταν ο Σεισμός στο Μυρτώο. Χαρακτηριστικά μια αναγνώστριά μας από το Άργος μας τον περιέγραψε: «Εκείνη την ώρα εργαζόμουν στο γραφείο μου. Ξαφνικά αισθάνθηκα το αμορτισέρ της καρέκλας μου να βουλιάζει και αμέσως να επανέρχεται. Δεν ήταν άσχημο αίσθημα αν αφαιρέσεις τον κίνδυνο που φέρνει μαζί του ο σεισμός».   

Ένας ακόμα από τους πολλούς αναγνώστες μας που μας τηλεφώνησαν για να δουν τι συνέβη μας τον περιέγραψε σαν θαλάσσιο κύμα: «Αισθάνθηκα όπως πάνω σε θαλάσσιο στρώμα, όταν έρχεται ένα κύμα. Στην αρχή σε ανεβάζει και στην συνέχεια σε κατεβάζει μέχρι να σε ξανανεβάσει, μόνο που όλα έγιναν πολύ γρήγορα και με ένα σχετικό βουητό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σπίτι ούτε λάμπες κουνήθηκαν ούτε έτριξε τίποτα. Μόνο ένα βουπ κάτω και απάνω».

Ίσως όμως η καλύτερη προσέγγιση μας ήρθε από το Λεωνίδιο: «Ήταν σαν να είχα ανέβει σε τραμπάλα. Μια πάνω μια κάτω αλλά πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις και όσα υποστήριξε μεταξύ άλλων ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφορικά με το σεισμό: «Απλά, η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα καταβυθίζεται κάτω από το Αιγαίο και δημιουργεί σεισμούς βάθους». 

Το να υπήρξε υποθαλάσσια πυρηνική δοκιμή του υπερόπλου των «ΕΛ» κατά των Τούρκων, το διαψεύδουμε ως φαντασιακή παράκρουση.