Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το έργο στη χαμηλή ζώνη του αργολικού πεδίου ο Κώστας Γκόνης, τονίζοντας πως η περιοχή με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου και δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:
«Η περιοχή της χαμηλής ζώνης του Αργολικού πεδίου εκτείνεται μεταξύ της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Ν. Κίου και βόρεια της διώρυγας του Αναβάλου, στο ύψος του Αγ. Παντελεήμονα.
Το πρόβλημα της χαμηλής ζώνης είναι παλιό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την πλημμύρα που κατακλύζει την περιοχή σε κάθε έντονη βροχόπτωση και την υφαλμύρωση που παρουσιάζεται στο έδαφος από την αποστράγγιση της ευρύτερης περιοχής.
Η εν λόγω περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη κίνηση του νερού (επιφανειακού και υπεδάφιου) αφού έχει όλα τα χαρακτηριστικά «χαμηλής περιοχής» με υψόμετρα που σε πολλά σημεία είναι και χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας.
Είναι αναγκαία η κατασκευή αποχετευτικού και αποστραγγιστικού έργου.
Σήμερα εκτελείται στην περιοχή το έργο με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία χαμηλής ζώνης Αργολικού πεδίου» προϋπολογισμού 600.000€ σε εφαρμογή της μελέτης «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ».
Για την εκτέλεση του έργου αυτού παρατηρούμε τα εξής.
Όπως περιγράφεται στη τεχνική έκθεση της μελέτης, η βασική «φιλοσοφία» και επιδίωξη του έργου πρέπει να είναι: η αύξηση της διατομής της κοίτης, η μείωση της τραχύτητας και η αύξηση της ταχύτητας ροής.
Η εφαρμογή όμως της συγκεκριμένης μελέτης με την κοιτόστρωση των βασικών στραγγιστικών τάφρων με «σαρζανέτ» (λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια) ύψους 50cm θα έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.
Εξετάζοντας το περιεχόμενο της μελέτης.
Α. Στις στραγγιστικές τάφρους δεν αναφέρεται πουθενά τέτοια τεχνική χρησιμοποίησης σαρζανέτ, για τον απλό λόγο ότι καθιστά απαγορευτική τη συντήρηση – καθαρισμό τους με μηχανικά μέσα και επιπλέον μειώνει σημαντικά τη ροή του νερού. Στην πράξη αδρανοποιεί το 50% της ενεργού διατομής με την υδροχαρή βλάστηση, τα οργανικά κατάλοιπα, σκουπίδια κ.ά. με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να φράζουν τα κενά του σαρζανέτ. Επομένως η κίνηση του νερού θα περιοριστεί, με δυσμενείς επιπτώσεις από την άνοδο τελικά της στάθμης των νερών, κυρίως κατά το χειμώνα.
Β. Αντί των επιδιωκόμενων στόχων δηλαδή την αύξηση διατομής της στραγγιστικής τάφρου, και επομένως την αύξηση της παροχετευτικότητας της τάφρου, με την τοποθέτηση «σαρζανέτ» στην κοίτη η διατομή μειώνεται, καθώς μειώνεται το βάθος και πλέον η τάφρος δε λειτουργεί ως στραγγιστική.
Διαπιστώνουμε ότι η εκτέλεση του έργου αυτού δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, γιατί αντί να λύσει το πρόβλημα της χαμηλής ζώνης, το επιδεινώνει και το πιο σημαντικό δεν είναι αναστρέψιμο.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή που έχει την ευθύνη για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, να λάβει υπόψη της τα παραπάνω και να σταματήσει την εκτέλεση του καταστροφικού αυτού έργου για την περιοχή».