ΡεπορτάζΑρχείο

Πελοπόννησος ΑΕ: Καίει ο φάκελος του διαχειριστικού ελέγχου – Στο μικροσκόπιο και δράσεις της Αργολίδας

Φωτιές ανάβει ο διαχειριστικός έλεγχος των προγραμματικών συμβάσεων του φορέα υλοποίησης «Πελοπόννησος» Α.Ε., την περίληψη του οποίου φέρνει στο φως ο anagnostis.org.

Τα ευρήματα που αναφέρονται στην εν λόγω έκθεση, αφορούν και την Αργολίδα και σε πρώτο σχόλιο της Περιφέρειας, κρίνονται ως εξόχως σοβαρά.
Αναμένεται να συζητηθούν στο Δ.Σ. της “Πελοπόννησος ΑΕ”, προκειμένου να ληφθούν οι  κατά το νόμο προβλεπόμενες αποφάσεις.

Ήδη, δόθηκε εντολή για την κοινοποίηση του υποβληθέντος φακέλου στους επικεφαλής των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα μέλη του Δ.Σ. της «Πελοπόννησος» Α.Ε.

Τα καυτά σημεία της Έκθεσης

Η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται στα σημαντικότερα ευρήματά της που αφορούν: 

Την υλοποίηση όλων των έργων με κατάτμηση του φυσικού αντικειμένου ούτως ώστε να γίνονται με απευθείας-αναθέσεις έως και του ποσού των €40.000 πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σύννομη βάσει του νόμου 4412/2016 και της ομόφωνης απόφασης το Ν.Σ.Κ. υπ’ αριθμ. 94/2016. 

Οι ανάδοχοι επιλέγονταν από το μητρώο συνεργατών που τηρεί η Πελοπόννησος Α.Ε.. Τα κριτήρια και η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο συνεργατών παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Ειδικότερα στο μητρώο συνεργατών της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., μπορούν να εγγραφούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά «μία απλή» αίτηση εγγραφής. Η αίτηση περιορίζεται στην συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων  και δεν διενεργείται κανένα τυπικός ή ουσιαστικός έλεγχος την εμπειρίας ή των ακαδημαϊκών   ή επαγγελματικών προσόvτων των υποψηφίων συνεργατών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων, σημειώνει η έκθεση Ειδικού Ελέγχου, η περιγραφή και η ανάλυση των ποσοτικών, ποιοτικών χαρακτηριστικών των ζητούμενων υπηρεσιών ή προμηθειών είναι ελλιπέστατη και δεν ζητείται οικονομική ανάλυση των επιμέρους υπηρεσιών και προμηθειών. Το ίδιο ισχύει και στις υποβληθείσες προσφορές. Έχουμε πληροφορηθεί, τονίζει η Έκθεση, ότι αυτά συζητιούνται και συμφωνούνται προφορικά

Η έκθεση αναφέρει και άλλα σημαντικά στοιχεία όπως για παράδειγμα ότι οι πληρωμές των αναδόχων για τις οποίες σύναπτε συμβάσεις η Πελοπόννησος ΑΕ γίνονταν απευθείας από την ίδια χωρίς την έγκριση έστω και τυπικά της επιτροπής παρακολούθησης, αλλά και ότι στον πίνακα του παραρτήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις εξής πολιτιστικές δράσεις που έλαβαν χώρα στην Αργολίδα: 

“ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2016” και “ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ”

Δείτε όλο το έγγραφο: