Κορωνοϊός: Αύγουστε καλέ μου μήνα, να φύγεις και να μην ξανάρθεις!

Οι αριθμοί αναδεικνύουν με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, κόντρα σε όσους επιμένουν να τον παίρνουν αψήφιστα. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα μισά από τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα καταγράφονται τον Αύγουστο, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στις Αρχές. 

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 8.381 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, τα 4.033 καταγράφηκαν τις πρώτες 22 ημέρες του τρέχοντος μήνα. Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου άρχιζαν να εμφανίζονται οι τριψήφιοι αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς στις 3 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 77 κρούσματα και την αμέσως επόμενη ημέρα αυτά ανήλθαν σε 121. Εκτός από τα παραπάνω, εκείνο που επίσης προβληματίζει έντονα τους ειδικούς είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας στα νέα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει δύο διασωληνωμένους ασθενείς κάτω των 17 ετών. 

Φόβοι για τον συνδυασμό κορωνοϊού – γρίπης από φθινόπωρο

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και το φθινόπωρο είναι προ των πυλών, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα σταθερά αυξημένα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας, τονίζοντας πως ο συνδυασμός του κορωνοϊού με τη γρίπη είναι επικίνδυνος και θα φέρει το ΕΣΥ σε δραματική κατάσταση. 

Μιλώντας στο OPEN TV, η η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε σχετικά: ««Εάν φτάσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας τότε χάσαμε το παιχνίδι. Πραγματικά στην Ελλάδα κάναμε μεγάλες θυσίες για να κρατήσουμε χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων. Εύχομαι ότι δεν θα συμβεί μία αλλαγή της εικόνας που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Όμως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί σε διψήφιο ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων. Όταν φτάσουμε πάλι στο διψήφιο ο επόμενος στόχος είναι τα μονοψήφια κρούσματα. Έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε έναν καλό χειμώνα. Μην ξεχνάμε τη γρίπη που ξεκινάει από τον Οκτώβριο. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε και θα πρέπει να το λέμε συνέχεια. Κορωνοϊός και γρίπη είναι επικίνδυνος συνδυασμός». 

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες, ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος υποστήριξε ότι «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού». 

Οι φόβοι αυτοί των ειδικών φέρνουν νωρίτερα φέτος τον εμβολιασμό του πληθυσμού ενάντια στη γρίπη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα ο κύκλος των εμβολιασμών για τη γρίπη, ώστε ο πληθυσμός να είναι προετοιμασμένος και να μην συμπέσουν πιθανά βαριά περιστατικά γρίπης  και covid-19. Ήδη, υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, ενώ οι δόσεις αναμένεται φέτος να είναι περισσότερες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ήδη έχουν παραγγελθεί 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης.