Κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων περιμένουν οι ειδικοί το Σεπτέμβριο
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για άλλη μια φορά οι ειδικοί, αφού εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία παρουσιάζει τις τελευταίες δύο μέρες επιβράδυνση, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων το Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά ενώ σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από το πρώτο, εν Ελλάδι, κρούσμα, που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου 2020. Μια 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο αποτέλεσε τον ασθενή «μηδέν» και ο εντοπισμός της σήμανε την ύπαρξη του κορωνοϊού και στην Ελλάδα.
Από τότε μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί συνολικά 8.987 κρούσματα, με το 55,4% να αφορά άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 245 άνθρωποι, κατά μέσο όρο 77 ετών, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν 32 ασθενείς (71% άνδρες).
Από το σύνολο των 8.987 κρουσμάτων, 1.910 (21,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4.074 (45,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, έχοντας σημειώσει μείωση από τα 48 έτη που ήταν κατά την πρώτη φάση της επιδημίας.
Επιβράδυνση της επιδημίας παρά τα αυξημένα κρούσματα
«Αυξημένη», χαρακτήρισε χθες κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση, τη δραστηριότητα της επιδημίας στη χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο επίκουρος καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα για την τρέχουσα εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη καταγράφονται περισσότερα από 200 νέα κρούσματα καθημερινά.
«Από την άλλη, και προς το παρόν, φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, τάση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και που θα οδηγούσε λογικά, και σύμφωνα με επιδημικά μοντέλα, σε παραπάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε ένα διπλασιασμό περίπου των κρουσμάτων που βλέπαμε στις 9 Αυγούστου, φαίνεται ότι έχει περιοριστεί», είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Αιτιολογώντας το φαινόμενο ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «η επιβράδυνση αυτή της δραματικής αύξησης ήρθε σχετικά νωρίτερα από τη φυσική εξέλιξη ενός πλήρους δεύτερου κύματος και συμπέφτει με τη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και με ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Αυτή, όμως, η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια, η επιδημία εξακολουθεί να ‘σιγοβράζει’», τόνισε.
Χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους
Ο αναπληρωτής του κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι η αυξημένη επιδημική δραστηριότητα «απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας» καθώς ο ιός SARS-CoV-2 δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακολουθώντας δυναμική υπερμετάδοσης. Δηλαδή, ένας μικρός αριθμός φορέων του ιού δύναται να το μεταδώσει σε πολλά άτομα, όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες.
«Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, το οποίο μέχρι στιγμής είναι ηπιότερο του αναμενόμενου, είναι εφικτή μέσω μέτρων που ελαχιστοποιούν τα γεγονότα υπερμετάδοσης», σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη παραπέμποντας στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και γενικότερα όπου επικρατεί συγχρωτισμός.
«Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή τη χρονική περίοδο η επάνοδος από τις διακοπές να ακολουθείται από λελογισμένο αυτοπεριορισμό και ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 7 με 10 ημέρες», τόνισε αναφερόμενος στο τέλος των θερινών διακοπών.
Ο ρόλος των νέων στη διασπορά του κορωνοϊού
Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους νέους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού τους θερινούς μήνες.
«Η επέκταση αυτής της επιδημίας στις νεαρές ηλικίες, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρόνιες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης, ακόμα και στα ήπια περιστατικά, δεν είναι πλήρως κατανοητές. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες», προειδοποίησε.
Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς με τη σειρά του εξήγησε ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χώρες που τα είχαν πάει καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, βρίσκονται αντιμέτωπες ξανά με ένα δεύτερο κύμα» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη. Αύξηση κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα και τα περιμέναμε».
Είπε ακόμα ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας κάθε περιοχής λαμβάνονται τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, όπως στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Χαλκιδικής, την Πάρο, την Αντίπαρο και τη Μύκονο. Ενώ τα μέτρα απέδωσαν ήδη το επιθυμητό αποτέλεσμα σε Πόρο και Αμπελώνα Λάρισας που πλέον δεν τελούν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.
«Όταν υπάρχει συνεργασία Πολιτείας και πολιτών, όταν όλοι προσπαθούν για να πετύχουμε τον ίδιο στόχο, τα μέτρα που λαμβάνονται βεβαίως και αποδίδουν», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζετε ότι περιοριστικά μέτρα ισχύουν και σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Αττική και τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και Λέσβου, αλλά και τους δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Ζακύνθου, Ρόδου και Κω.
Δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού η καλοκαιρινή έξαρση της νόσου COVID-19 παραθέτοντας στοιχεία επί των ελέγχων που έγιναν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σύμφωνα με αυτά από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων στην χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 723.
Χρειάζεται εγρήγορση όχι εφησυχασμός
Ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει ή θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να εφησυχάσουμε ούτε μία στιγμή» και υπενθύμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων απ’ όλους: τήρηση των αποστάσεων, χρήση μάσκας, τήρηση των κανόνων για τον μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο, τήρηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ύστερα από τόσους μήνες ταλαιπωρίας, υπάρχει κούραση. Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς υπενθυμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας. Παρά την κατανοητή κούραση, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα καθώς τίποτα, μα τίποτα, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι αποκλειστικά στο χέρι μας και εξαρτάται από εμάς και μόνο».
Τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο
Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr για το τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την αναγκαιότητα νέων μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, στρατηγική, μοντέλο αντιμετώπισης που να βασίζεται σε οποιοδήποτε γενικό lockdown. Το λέω σε κάθε τόνο, το τονίζω και εγώ. Νομίζω ότι το έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όλοι. Δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown».
Είπε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για κάθε σενάριο και πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά βασίζονται σε συγκεκριμένα σχέδια. «Δεν αυτοσχεδιάζει κανένας», τόνισε προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ο,τιδήποτε. Θεωρώ, όμως, ότι για άλλη μια φορά και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε, γιατί πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο οι Έλληνες πολίτες ξέρουν τι να κάνουν, πώς να το κάνουν και είναι οι ίδιοι που φέρνουν το αποτέλεσμα».
Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης με τη σειρά του είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε «μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους».
Και πρόσθεσε ότι «όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε», υπενθυμίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή ώστε να μην πάμε σε lockdown.
Ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση υπενθύμισε ότι από την αρχή της επιδημίας ενισχύθηκε το ΕΣΥ ώστε να είναι λειτουργικό ανά πάσα στιγμή.
Ειδικότερα σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Έχουν προσληφθεί 6.155 ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, τα οποία λειτουργούν κανονικά για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Τέλος, αυξήθηκαν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό από 800 τεστ/ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου σε 12.000 τεστ/ημερησίως τον Αύγουστο. Ενώ έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ.